Wat zullen ze wel niet denken?

Ik heb van nature dat onzekere. Dat uit zich bijvoorbeeld als ik voor mijn kledingkast sta en moet kiezen wat ik aan ga doen naar yogales. Zal ik mijn mooie nieuwe groene legging aandoen? Of die grijze die ik al jaren heb en waarvan ik weet dat mensen niet zullen gaan zeggen “wow, wat is je broek groen!”

Ik wil hem aan!

Toch maar de grijze, maar zodra ik die in de spiegel zie, vraag ik me af waarom ik de groene heb uitgedaan. Hij staat me goed, hij is gaaf en ik wil hem aan. Waarom laat ik me dan toch leiden door wat ik denk dat anderen kunnen gaan zeggen?

Aannames

Iedereen doet aannames. Dat is maar goed ook, als je langs een winkel loopt en niet de aanname doet dat je daar iets kunt kopen, dan loop je er voorbij. Tot dusver zijn aannames dus eigenlijk heel handig. Maar een probleem gaat het worden, als je dit principe op alle punten in je leven gaat toepassen! Dat je al denkt te weten wat een ander zal zeggen, voordat je iemand de kans geeft iets te zeggen. Dat is niet eerlijk tegenover een ander. Bovendien doe je vaak negatieve aannames en daarmee doe je ook jezelf tekort. Dus hoe kun je dit ombuigen?

Vier tips om negatieve aannames om te buigen


1. Herken aannames
Alle verandering start met herkenning. Als je niet weet waar je aan wilt werken, dan werkt het nooit. Dus als je je weer eens onzeker voelt, vraag je dan af welke gedachte dit kan veroorzaken. Als het antwoord daarop is dat je denkt ‘wat zal een ander hiervan gaan denken?’ dan is het zeker dat je aannames doet. Door jezelf te oefenen in het herkennen van aannames zul je zien dat dit steeds makkelijker wordt.

2. Toets aannames
Heb je ze herkend? Controleer ze dan! Het is niet eerlijk om iemand woorden in de mond te leggen die de ander niet gezegd heeft. Het is onterecht en je geeft iemand niet eens de kans om zich te verdedigen. Daarom is het goed om je aanname te toetsen aan de werkelijkheid. Vraag de volgende keer dus “wat vind je van mijn legging?” in plaats van te denken dat je alles al weet. Het kan heel verfrissend zijn om eens van een echte mening uit te gaan in plaats van een die je zelf hebt bedacht.

3. Keer het om!
Merk je dat je weer eens negatieve aannames over jezelf op iemand anders aan het projecteren bent? Daag jezelf dan eens uit en probeer het om te draaien, maak ze positief! Denk je dus „ze zullen mijn legging wel lelijk vinden” dan draai je het om en denk je „iedereen gaat mijn legging geweldig vinden!” Herhaal dit vijf keer tegen jezelf in de spiegel.

4. Ga van jezelf uit
Zelfs al is je aanname correct, wat dan nog? Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren, realiseer je dat de wereld niet vergaat en kies je eigen weg. Gedraag je zoals jij wilt, draag wat jij wilt en probeer je niet te veel aan te trekken van wat een ander hiervan vindt, het gaat tenslotte om jou in dit leven!

Welke legging ik uiteindelijk gekozen heb?

De dragon green van Zumprema! Gewoon omdat IK hem mooi vind!

De dragon green van Zumprema! Gewoon omdat IK hem mooi vind!

Alyssa Demkes

————————————————————————————————————

In contact komen met jouw passie?


Tijdens de Shine! Circle Sessie op 22 april as. gaan we een dag lang, met een prachtige groep vrouwen, in op het thema: Ontdek je Passie!

Met workshops en lezingen van Hannah Cuppen (auteur van Liefdesbang en Liefdesroep), Elvira van Rijn (oprichter van Maya Wijsheid) en Caroline Laan (initiatiefneemster Shine!)

Wil je hier meer van weten of wil je hierbij zijn? Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!

PROGRAMMA SCS 22-04

In onderstaande video’s vertellen Hannah Cuppen en Elvira van Rijn over hun passie en vertellen zij wat zij op de dag gaan brengen.5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *