Wat betekent light voor je lijf

Lekker light, lekker gezond. Tenminste als je gelooft wat de voedingsindustrie je vertelt. Is light gezond en wat betekent light voor je lijf? Maak je dan echt een betere keuze en helpt het bij overgewicht?

Light maakt producten niet gezonder

Light maakt producten niet gezonder en het helpt niet bij overgewicht of afvallen. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal studies die deze uitspraak onderbouwen. In een tijdperk waar light heilig wordt verklaard, goed nieuws. Zeker als je, net zoals ik, hier absoluut geen fan van bent. Ik vind namelijk dat bij eten en drinken de focus zou moeten liggen op het gezondheidsvoordeel. En dat zie ik niet terug in light-producten. Neem nu bijvoorbeeld frisdranken. Ik zie daar geen enkel gezondheidsvoordeel, niet in light en niet in de suiker variant.

Troep blijft troep

Nu wil ik niet klinken als een voedingsfanaat, die beweert dat vlees moord is en suiker de duivel, maar toch knaagt het. Een voedingsstof uit een product halen, bewerken, andere stoffen toevoegen, een stempel erop en het is omgedoopt tot gezond! Huh? Hoezo gezond? Een appel is gezond, een banaan, een peer, eten zonder een etiket. Van oorsprong mooie producten omtoveren tot iets ‘gezonds’, bestaat dat eigenlijk? En nee, dan heb ik het natuurlijk niet over fabrieksproducten zoals chips, koek en snoep, frisdrank. Troep blijft troep, of je er nu een mooie verpakking van maakt en light op zet maakt geen verschil!

Volvette goede producten

Ik begrijp wèl waar de angst vandaan komt. Vet heeft (geheel onterecht!) een slecht imago. Veel suiker is zeker slecht en moet veel minder. Gezond bezig ben je naar mijn idee als je al die bewerkte producten zou laten staan. Je kunt beter volvette goede producten eten. Denk aan heerlijke roomboter of yoghurt, maar dan natuurlijk wel met, of in mindere mate.

Je lichaam laat je niet flessen

Van zoetstoffen is bewezen dat je hersenen het verschil herkent tussen suiker en zoetstoffen. Kortom, je lichaam laat zich niet flessen. Bij light producten blijft de drang naar zoet bestaan, waardoor je meer van het product gaat eten of drinken. Ook wordt op de lange termijn vaak light weer vervangen door suikerhoudende producten omdat je verzadigingsgevoel minder sterk is.

Voedingsenergie

De producten waar suikers uitgehaald zijn, wordt vaak zetmeel (koolhydraten) of een eiwit aan toegevoegd. Zo worden de meeste light producten daarin ook onderschat wat ze aan voedingsenergie opleveren.

Hoe betrouwbaar zijn deze resultaten

Wat de gevolgen op de lange termijn zijn voor je gezondheid is ook nog niet duidelijk. Opmerkelijk is wel dat veel onderzoeken naar de veiligheid van zoetstoffen gefinancierd zijn door frisdrank fabrikanten. Je kunt je afvragen hoe betrouwbaar deze resultaten zijn…

Eten zijn ingrediënten

Kun je dan niks light kopen? Natuurlijk wel, maar het gaat om het zorgen voor een goede basis. Er is teveel vertrouwen geschonken aan verpakkingswijsheid. Kennis over voeding en je lichaam ontbreekt vaak en dat vind ik echt een groot gemis. Daarom geloof ik absoluut dat je zo veel meer gebaat bent bij een beter dieet, dan bij een light dieet. Echt eten heeft geen ingrediënten, eten zijn ingrediënten!

Tamara Patist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *