Van verantwoord afvallen naar persoonlijke groei

De meeste mensen die willen afvallen hebben het helaas kunnen ervaren; alleen de focus op voeding en beweging leidt zelden tot een blijvend succes.

Een slanke mindset

Anders gaan eten en meer bewegen is zeker nodig om af te vallen, maar wat denk je van een ‘slanke’ mindset? En dat betekent niet de aandacht op minder eten, zeker niet! Overgewicht kan ontstaan vanuit verkeerde gewoonten, maar eten kan ook een manier zijn om te vluchten, troosten of om te verdoven.

Valkuilen

Het is belangrijk om te gaan ontdekken wat jouw valkuilen zijn. Welke gedachten en overtuigingen belemmeren je nu echt om dat blijvende resultaat te bereiken. Als je dat helder hebt, kun je de oorzaak aanpakken en op weg gaan naar een blijvend gezond gewicht! Afvallen, het lijkt zo simpel. Als je teveel eet dan slaat het lichaam dit op als vet en wanneer je minder eet dan je verbruikt, dan wordt de vetvoorraad aangesproken. Als het zo simpel was dan hoefden niet zoveel mensen met dit probleem te tobben.

Crashdieet

Helaas zoeken de meeste mensen als ze willen afvallen, hun heil in een crashdieet. Maar dan? De aandacht ligt veelal op wat niet mag en de knop gaat rigoureus om. Op wilskracht houden de meesten het dan wel even vol. Maar als je te weinig eet en de aandacht vooral uitgaat naar wat je niet mag, bouw je spanning op. En dan komt uiteindelijk het moment dat de boog te gespannen is en je losgaat en geen koekjestrommel meer veilig is… Ik hoef jou niet te vertellen wat dat met je zelfrespect en motivatie doet.

Jouw issue

Te weinig eten is zeker niet de manier en gaat ook ten koste van je gezondheid en een goedwerkende stofwisseling. Waarschijnlijk heb je het zelf meegemaakt, wekenlang hard je best gedaan en afgevallen. Maar toen je weer gewoon ging eten, vlogen de kilo’s er wederom aan. Waarschijnlijk zelfs met rente. Zo is ooit jouw ‘issue’ ontstaan. Allemaal hebben we onze issues en voor jou zal dat je gewicht zijn.

Belemmerende overtuigingen

Wat is en doet een issue? Het begint met iets dat je wilt veranderen in je leven. Je gaat ermee aan de slag, maar uiteindelijk lukt het niet om het op te lossen. Je denkt erover na, maar als het niet lukt, komen er negatieve gedachten en gevoelens. Uiteindelijk ontstaan er (onbewuste) belemmerende overtuigingen en je doet nog harder je best om het op te lossen. Tot het moment dat je opmerkt dat je in een vicieuze cirkel bent belandt. Het lijkt of jouw issue de controle heeft over je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Je bent verstrikt geraakt en weet niet meer hoe verder.

Je moet een keuze maken

Als je verstrikt bent geraakt, vraag je dan af wat je echt zou willen. Wat wil je bereiken? Wie wil je zijn? Hoe wil je in het leven staan? Blijf je nog vijf of tien jaar geloven dat er een geweldig dieet op de markt komt dat jou gaat helpen? Of weet je inmiddels beter? Jazeker, een dieet verkoopt goed, want het belooft je dat je snel en gemakkelijk kilo’s kwijtraakt. Daarbij de mooie voor en na foto’s. Ik begrijp best dat als je vastzit, je alles met beide handen wilt aangrijpen. En de mooie teksten en foto’s bij dat nieuwe dieet, precies waar jij zo op hoopt. Helaas is er niemand die je vertelt dat er een houdbaarheidsdatum is. Dat je nadat je bent afgevallen, en weer je oude leventje oppakt, de kilo’s er met rente weer aankomen. Bij een dieet ga je niet met de oorzaak aan de slag. Een tijdelijke inspanning leidt tot tijdelijk resultaat. Ik noem het de frustratiecirkel van een dieet.

Neem een besluit!

Denk eens na of jij steeds hetzelfde doet en dan toch een andere uitkomst verwacht. Herken je de frustratiecirkel? Hoe realistisch is het dan dat een ander dieet je gaat helpen als je op gedragsniveau niet verder kijkt? Als je al meerdere diëten hebt gevolgd, weet je volgens mij diep van binnen heus wel dat een quick fix nu niet heeft gewerkt en dat ook nooit zal gaan doen. Alleen zal je dan een besluit moeten nemen om het anders te gaan doen. Alleen jij kunt dat besluit nemen. Alleen jij kunt ervoor kiezen om nu wel naar jezelf, je gedachten, gevoelens en gedrag te gaan kijken.

Gedragsverandering

We kunnen allemaal ons gedrag ‘herprogrammeren’. Er zijn recente wetenschappelijke ontwikkelingen die laten zien dat onze hersenen zich continue ontwikkelen. Maar dat gaat niet vanzelf. Een gedragsverandering betekent nieuwe kennis opdoen en met nieuwe vaardigheden oefenen. In actie komen is het belangrijkste! Daarbij niet verwachten dat je een issue van jaren in een maand oplost. Iets nieuws leren kost tijd, maar elke kleine verandering geeft je een goed gevoel. Het hoeft niet allemaal tegelijk en het hoeft niet perfect. Het is een proces, daarbij is het belangrijk om mild en vriendelijk naar jezelf te zijn!

Nieuwe patronen

Als je nieuw gedrag traint, ontstaan nieuwe neurale verbindingen en patronen in onze hersenen. Je creëert voor jezelf de mogelijkheid om bewust te worden en bewustere keuzes te maken. Het is een mooi proces en je zult zien dat je niet alleen zult afvallen, maar ook persoonlijk zal groeien.

Ik gun het je

Welk besluit ga jij nemen? Is het nu jouw moment om uit de dieetmodus te stappen? Ik gun het je! Lekker leven en ontspannen met eten omgaan, niet meer lijngericht bezig hoeven zijn, hoe heerlijk is dat?

Gratis E-book afslankvalkuilen

Ik bied op mijn website een gratis E-book met tien afslankvalkuilen en hoe je die kunt voorkomen. Inschrijven kan op://health2happiness.nl/gratis-e-book/

Liefs,
Mandy

www.health2happiness.nl

————————————————————————————————————

★ Leren vertrouwen op je innerlijke stem ★


Wil je ook ook beter in contact komen met je intuïtie en leren vertrouwen op jouw innerlijke stem? En vraag je jezelf weleens af hoe je intuitie herkent en hoe je er in de hectiek van het dagelijks leven verbinding mee houdt?

Op zondag 4 februari aanstaande gaan we tijdens de Shine! Circle Sessie een dag lang in op deze vragen. Met workshops en lezingen van o.a.Tijn Touber, Joke Oosters en Sara Hermanides en Sven Goedbloed

Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!
Er is nu een Early Bird kortingsactie!

PROGRAMMA SCS 4-02

In deze video’s vertellen Sara Hermanides, Sven Goedbloed en Tijn Touber wat zij verstaan onder intuïtie en vertrouwen en wat zij gaan doen tijdens de dag.Wil je de sfeer proeven? Kijk dan de ‘aftermovie’ van de vorige keer!2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *