Tips om echt goed te luisteren!

In een gesprek kijkt de ander naar mij, knikt af en toe het hoofd en mompelt zo nu en dan ‘hmm, hmm.’ Tot slot volgt er een wijze raad. Toch voel ik mij niet gehoord. Ik begin te haperen en wordt onrustig. Ik betrap mijzelf erop dat ik het gesprek afkap, ‘wil jij nog wat drinken?’ en er later met mijn gedachten niet helemaal bij ben. Eenmaal thuis knaagt het besef dat ik niet mezelf was en mijn ruimte niet innam, waar ik eigenlijk wel behoefte aan had. Wat ging er verkeerd? En luister ik eigenlijk wel naar wat de ander te vertellen heeft?

Non verbale communicatie

Je hoort wat de ander zegt door middel van je oren. Toch kunnen we onze gesprekspartner beter begrijpen als we ook letten op zijn non-verbale boodschappen. Hoe is haar gezichtsuitdrukking en lichaamshouding? Misschien merk je een emotie op waar de ander moeite mee heeft het te laten zien of merk je op dat zij oogcontact probeert te vermijden en aan iets begint te friemelen gedurende het gesprek.

Je gezien en gehoord voelen

Een goede luisteraar kan meer begrip opbrengen voor de problemen van iemand anders, oordeelt niet en weet wat hij of zij beter wel, maar zeker ook niet, kan zeggen in een gesprek. Iemand die je letterlijk de ruimte geeft om je hart te luchten, waar je je gezien en gehoord voelt om wie je bent.

Gespreksvaardigheden

Onderstaande tools helpen om écht te luisteren tijdens een gesprek. Niet alleen bij je partner of beste vriendin, maar ook bij collega’s of mensen die iets verder van je af staan loont het om eens te kijken naar je gespreksvaardigheden.

1. Praat zo weinig mogelijk: wanneer iemand zijn verhaal bij je kwijt wil, luister dan ook. Er meteen doorheen babbelen en met eigen ervaringen of vergelijkingen aan komen zetten ‘ach, morgen is er weer een dag!’, is niet waar de ander om vraagt.

2. Maak oogcontact: kijk naar de ander zodat je geïnteresseerd over komt.

3. Verplaats jezelf in de ander: wees niet bezig met het effect dat het verhaal op jou heeft, maar zie het door de ogen van de ander. Je kunt doorvragen naar achterliggende gedachten, drijfveren of beweegredenen.

4. Oordeel zo min mogelijk: probeer niet te snel een oordeel te vormen, het kan de ander een onzeker gevoel geven.

5. Biedt minder snel hulp: als de ander om jou adviezen vraagt kun je die uiteraard geven, maar houdt rekening met het verplaatsen in de ander. Wanneer er niet om hulp wordt gevraagd is het beter om je gedachten bij het verhaal te houden en niet bezig te zijn met het zoeken naar een oplossing. Jouw luisterend oor en reflectie geven wellicht inzichten zodat de ander er zelf mee aan de slag kan gaan.

6. Vertrouwen: geef aan dat de ander jou kan vertrouwen wanneer het gaat om iets intiems en/of belangrijks.

Waardering tonen

Wanneer de ander écht naar je heeft geluisterd kun je hem of haar bedanken. Of het nou gaat om iets positiefs of minder goed nieuws, het is enorm waardevol als iemand er voor je is.

 

————————————————————————————————————

★ Save the Date Early Birds ★

Jaaaa, het programma voor de Shine! Circle Sessie van 4 februari as. is bekend!

Het thema is: ‘Leven vanuit intuïtie en vertrouwen’ en de sprekers zijn: Tijn Touber, Sara Hermanides, Sven Goedbloed en Joke Oosters.

Het gaat weer een heel bijzondere dag worden dames, dus noteer 4 februari as. alvast (met Shine! rood) in je agenda!

Koop je kaartje nu alvast met een tientje korting! Of koop een passe-partout met 30 euro korting, dan kun je ook nog de workshops bijwonen van Hannah Cuppen en Lisette Thooft.

Het programma vind je op:

Shine Circle Sessie 4-8: leven vanuit intuïtie en vertrouwen

Meet you in the Circle ladies!
Liefs Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *