Springsnow: De voordelen van skiën in de lente

skiën in de lente

Je zou het niet denken, maar terwijl hier in Nederland de lente in volle gang is, ligt er nog steeds sneeuw in de bergen van bijvoorbeeld de Franse Alpen. En er wordt ook nog gewoon volop geskied. En dat heeft in deze tijd van het jaar zo zijn voordelen…

Warmte

In januari is het ijskoud op de piste, maar toen ik eind maart in Les Menuires (Frankrijk) was, steeg de temperatuur in de middag naar 7 graden Celsius. Dat is behoorlijk warm. Ik pelde mijn skikleding dan ook laagje voor laagje af. Totdat ik gewoon in een fleece jack naar buiten kon. Klein nadeel: de sneeuw smelt sneller met deze temperaturen.

Zon

In maart en april schijnt de zon vaak. Daardoor kun je tussen het skiën door heel goed een terrasje pakken. Wel even je skibril af doen, anders heb je na een uur een masker op je gezicht gebrand. En goed smeren natuurlijk, want met al die witte sneeuw weerkaatst het zonlicht enorm hard en verbrand je snel. Aan het eind van je week skiën is je gezicht net zo bruin als na een weekje zonvakantie. Lang leve de vitamine D.

Sneeuw

Naast zon en warmte sneeuwt het in de lente ook nog steeds met enige regelmaat. Wij werden op dag 3 van onze trip wakker, openden de gordijnen en zagen 30 centimeter sneeuw. De natuur was zo mooi! Een strakblauwe lucht, maagdelijke witte sneeuw op de takken van de bomen en bergen die alle kleuren roze, rood, wit en blauw aannemen. Op de pistes garanderen ze in veel wintersportgebieden sneeuw t/m eind maart of eind april. Les Trois Valleés, waar Les menuires onder valt. Is het grootste skigebied van Europa op ruim 2000 meter hoogte. Hier garanderen ze sneeuw op de piste van december t/m april.

Rust

In maart en april is het een stuk rustiger dan in de drukke januarimaand. Ook zijn de hotels en chalets goedkoper. Een fijne bijkomstigheid.

Decembernostalgie

In Nederland is de kerstverlichting al een tijd weg. Ergens mis ik die lampjes wel. In Les Menuires hingen ze nog gewoon. Van knipperende lichten tot neon lichten en van hulsttakken tot dennenboompjes met strikken erin. Het leek wel alsof het altijd december is in de bergen. Dus voor iedereen die nostalgie heeft naar december: ga gewoon lekker skiën en doe alsof je je eigen Wham Last Christmas videoclip beleefd.

Hebben jullie weleens geskied in de lente? Of verkiezen jullie de winterperiode?

Chantal Visser
www.yourfuturepostcard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *