Schuldgevoel, één van de lastigste emoties

Ik kijk naar mijn to do list. Oh nee, weer niet gedaan. Weer een dag voorbij. Terwijl dit juist zo belangrijk voor me is. Ik heb me toch weer laten leiden door anderen. Me laten afleiden. Niet begonnen met datgene wat ik echt wilde doen vandaag.. Wat ontzettend dom zeg van mezelf. Pfff. Morgen heb ik er ook geen tijd voor. Zit mijn dag helemaal vol. Overmorgen dan maar? Oh nee, dan heb ik de hele dag afspraken. Dat wordt dus pas volgende week. Of zal ik het nu dan nog maar even doen? Nee, dat wordt nachtwerk. Oke, het is niet anders, volgende week ga ik er echt mee aan de slag.

Tergende gedachten

Ik sta op, drink een kop thee en ga naar bed. En dan gebeurt het. De gedachten ploppen omhoog. Waarom heb je het nou niet gedaan vandaag? Zo stom van je. je had het je echt voorgenomen. Maar nee hoor, je moest weer zo nodig eerst andere dingen gaan doen. Ik voel me vreselijk schuldig…

Onderliggende emoties

Schuldgevoel is meestal dat je je naar voelt over iets. Dat je weet dat je iets niet goed hebt gedaan of iets hebt nagelaten wat je wel zou moeten doen. En daar voel je je dan vervolgens heel schuldig over. Je kunt je schuldig voelen naar jezelf, of naar anderen. Ook ervaart de een veel meer last van schuldgevoel dan de ander. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen zich veel vaker schuldig voelen dan mannen. En vaak ontwikkelen we als kind schuldgevoelens als onze ouders gaan scheiden of als we verlaten worden door een ouder. Je schuldig voelen is 1 van de meest lastige emoties om mee om te gaan. Omdat het een complex gevoel is, ook liggen er vaak andere emoties onder.

Boos op mezelf

En zo lig ik dus in bed me schuldig te voelen over iets dat ik niet heb gedaan. Mijn schuldgevoel gaat over in boosheid. Boosheid op mezelf. Dat ik het niet gedaan heb. Ja, lekker dan, lig ik hier wakker, te piekeren. Daar word ik dan ook weer boos op. Want dat heeft geen zin. Het lost niets op. Sterker nog. Ik slaap dus niet en straks voel ik me morgen ook nog eens niet uitgerust. Kortom, het levert me niks op dat schuldgevoel. Of toch wel?

Inzicht in wat jij belangrijk vindt

Net als alle andere emoties heeft schuldgevoel ook vaak nut. In mijn voorbeeld hierboven heb ik me laten leiden in plaats van mezelf eerste prioriteit te geven. Ik baal dat ik JA heb gezegd tegen iets waar ik eigenlijk NEE tegen had willen zeggen. Omdat die actie op mijn to do list een belangrijke voor mij is. Het is iets wat ik echt wil doen. Je schuldig voelen geeft je vaak inzicht in wat er belangrijk is voor jou. Wat de dingen zijn die je wel wilt doen en niet wilt doen.

In hoofd en lijf

Vaak zit schuldgevoel ons echter enorm in de weg. Omdat het in ons hoofd en ons lijf gaat zitten. Zoals dat ik er in bed over lig te piekeren. Dat heeft natuurlijk absoluut geen nut, daar krijg ik alleen maar wallen van onder mijn ogen 😉 En zo start ik de week erop met die ene actie voor mezelf. Nee, niet eerst mijn mail openen, niet eerst kijken wat anderen nodig hebben vandaag. Wat geeft dat een lekker gevoel…

Leven met zelfcompassie

Wil jij leren hoe je jouw zelfcompassie kan vergroten? Ik werk mee aan de Shine! Circle Sessie van 1 oktober as met het thema: naar meer zelfliefde! Ik ga daarbij in op de chakrapsychologie en zal je oefeningen je oefeningen aanreiken die je direct meer in contact brengen met jezelf en vanuit daar natuurlijk met de ander! In deze video vertel ik je er meer over…

Ga voor het volledige programma (Jan Geurtz komt ook ;-)) naar: www.shinecircle.nl

Liefs Ester

Interview met Jan Geurtz over ZelfliefdeImpressievideo Shine! Circle Sessie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *