Mindful tips en oefeningen tegen overprikkeling

Mindful

De zomer is in aantocht en met deze mooie dagen leef je meer buiten dan binnen. Een terrasje pakken, heerlijk in de tuin met vrienden, een stuk fietsen, noem maar op.

Kans op overprikkeling

Dit betekent ook dat de kans op overprikkeling toeneemt. Meer mensen in je buurt, meer indrukken die je opdoet en het warme weer maakt vaak ook dat je wat minder goed slaapt en je dus wat kwetsbaarder bent voor het binnenkomen van prikkels. Mindfulness is een uitstekende manier om hiermee om te gaan.

Mindfulness

Mindfulness richt zich op hoe je gelukkiger kunt worden. Het zorgt ervoor dat problemen je leven niet langer beheersen, zodat er ruimte ontstaat voor vrede, geluk en heling. De manier waarop HSP-ers de wereld bekijken is van nature al mindful. Wij staan immers open voor geluiden, geuren, kleuren en emoties en gevoel. Maar deze prikkels maken ons leven ook meer stressvol, omdat we constant alles absorberen en moeten verwerken. Mindfulness helpt ons hierbij om hier een goede balans in te maken.

In het nu

Concentreer je op het nu. Wees je bewust dat je nu leeft. Zoek het geluk niet in de toekomst maar nu. Dat brengt rust! Wees je bewust van je gedachten. Zie je gedachten als ideeën van jezelf en niet als waarheden die vaststaan. Zo laat je overtuigingen die je in je hebt makkelijker los. En door je bewust te worden van je gedachten, word je je ook bewust van je omgeving. Accepteer het leven zoals het is. Omring jezelf met mensen die jij liefhebt, waarmee jij het fijn hebt. Maak van je huis een thuis, waar je veiligheid en geborgenheid vindt. Kortom, omring jezelf met dingen waar jij een goed gevoel van krijgt en laat los wat je energie kost.

Mindful tips en oefeningen tegen overprikkeling

Hieronder geef ik je graag wat oefeningen vanuit mindfulness om overprikkeling tegen te gaan. Je kunt ze toepassen wanneer je maar wilt.

Word je bewust van je lichaamshouding
Kijk naar je lichaamshouding. Verander deze niet meteen. Voel hoe sommige lichaamsdelen de grond raken. Zijn er bepaalde spanningsgebieden in je lichaam? Observeer je houding zodat je je ervan bewust wordt. Oordeel niet.

Mindful lopen
Ga staan met je voeten op heupbreedte met je knieën licht gebogen (van het slot) en je armen losjes langs je lichaam.

  • Breng je aandacht naar de onderkant van je voeten en voel het contact met de grond.
  • Breng je gewicht over naar je rechterbeen en merk de veranderingen op in je voeten en benen als je linkerbeen leegloopt en het lichaam op je rechterbeen rust.
  • Til je linkervoet langzaam op en beweeg hem zachtjes naar voren. Voel hoe je voet weer contact maakt met de grond terwijl je je lichaamsgewicht op de linkervoet en het linkerbeen overbrengt.
  • Voel hoe je linkerbeen nu volloopt en de rechtervoet en het rechterbeen lichter worden terwijl ze loskomen van de grond.
  • Til je rechtervoet langzaam van de grond, bewust van de beweging en de veranderingen in het lichaam die deze beweging teweegbrengt.
  • Zet je rechterbeen naar voren en voel hoe de rechtervoet weer contact maakt met de grond.
  • Ga zo door, stap voor stap, waarbij je je bewust blijft van je lichaam bij elke beweging die je maakt.

Stilstaan
Stop met lopen. Observeer het moment, hier en nu. Wat zie je? Wat is de textuur? Is het dik? Is het soepel? Kijk naar de contouren. Wat hoor je? Hoe ruikt het? Wat gaat er door je hoofd op dit moment? Hoe voel je je?

Wortels uit je voeten
Laat de wortels uit je voeten komen zo diep en breed als voor jou goed voelt. Neem de tijd om dit te observeren. Wees je nu bewust van het contact dat je voet maakt met de aarde bij elke stap die je zet. Laat je wortels groeien bij elke stap en voel de liefde en de draagkracht van de aarde.

Bewust ademen
Voel hoe de lucht via je neus naar binnen en naar buiten gaat. Ervaar de bewegingen van je buik wanneer de lucht in en uit je longen wordt gestuurd. Leg een hand op je buik om de bewegingen van je ademhaling te begeleiden.

Voel bewust alle lichamelijke gewaarwordingen die gepaard gaan met de ademhaling. Als je hoofd zich vult met gedachten, probeer deze dan voorbij te laten gaan en je weer op je ademhaling te richten. Het is niet de bedoeling dat je je ademhaling of je gedachten controleert. Het gaat er gewoon om een moment bewust te beleven.

Voel je lichaam
Als je morgen even naar de supermarkt loopt, of als je op de bank ploft: voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Voel je hartslag. Voel je voeten op de grond. Voel je benen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Voel hoe je lichaam loopt. Voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor het wonder van jouw lichaam en en wat je allemaal kunt met dit kostbare geschenk!

Mindful eten
Wacht een minuutje en adem rustig in en uit voordat je begint te eten. Observeer nauwkeurig wat je eet. Snuif de geur op voordat je ervan proeft. Neem de tijd om de textuur en de smaak te verkennen voordat je het doorslikt. Probeer nu aandacht te schenken aan al je zintuigen.

Grenzen bewaken
Wat doe jij energetisch om je grenzen te bewaken? Zet een beschermingssymbool om je heen. Voel wat het met je doet. Houd het symbool levend ook als je terugloopt in een wat drukkere omgeving.

Leven vanuit willen in plaats van moeten
Maak de komende weken iedere dag een lijstje van wat je moet en wat je wilt. Wanneer je iets moet, kijk dan wat het willen achter het moeten is.
Probeer de komende maanden zo veel mogelijk te ven vanuit willen en ga het verschil voelen.

HSP en kristallen

Naast mindfulness kunnen kristallen ook een ondersteunende werking bieden. Dit keer echter niet een tip over een kristal, maar een schelp… en wat voor een: de Abalone Schelp. Het parelmoer in deze schelpen heeft net zoveel kracht als edelstenen. De verschillende kleuren hebben een balancerend effect op alle chakra’s en dus ideaal ondersteunend om mindful te zijn of te worden. Wat maakt deze schelp uniek? De reflectie van het parelmoer zou het kwade oog afwenden, vooral het hartchakra wordt verlicht van angst, verdriet en bezorgdheid. De link met het element water suggereert dat Abalone Schelp een krachtige reiniger is.

Meditatie met de schelp helpt je nieuwe inzichten te verkrijgen zodat oude gewoontes kunnen worden losgelaten. De schelp schenkt inspiratie en creativiteit. Verzacht emoties, werkt positief, stimuleert de intuïtie. Algemeen wordt gezegd dat de Abalone rijkdom, kracht en een lang leven schenkt. Goed voor nerveuze hartklachten en de spijsvertering.

Mocht je er vragen over hebben, stel ze me dan gerust!

Petra

 

————————————————————————————————————

★ KENNISMAKINGSACTIE!★

Betaal nu 129,- voor deelname aan een Shine! Circle Sessie

Sta jij ook op een keerpunt in je leven en wil je dingen anders gaan doen? Maar weet je nog niet goed wat en hoe je dat moet doen?

Een troost, je bent zeker niet de enige!

Op zondag 25 juni as. maken we in Amsterdam gezamenlijk een eerste stap in onze Soul Journey. Het thema van de dag is: In het licht gaan staan! Ofwel leven vanuit jouw ware potentie, vanuit jouw kern!

Manon Ossevoort alias het Traktormeisje is die dag de gastspreker. Zij is een prachtig voorbeeld van een vrouw die haar droom is gaan leven en zij vertelt ons over haar motto: dromen, durven, doen!

Verder word je aan de hand genomen door vijf ervaren vrouwelijke coaches en trainers en gaan we een dag lang actief aan de slag met verschillende werkvormen als o.a. meditatie, visualisatie, oefeningen uit mindfulness en NLP.

Het volledige programma vind je hier.

★Kennismakingstarief★

We hanteren nu een speciaal introductietarief voor onze Shine! lezeressen. Betaal nu 129,- voor deelname aan een Shine! Circle Sessie.

Aanmelden kan via onderstaande link: https://yourdailyshine.nl/circlemember-tickets-shine-circle-sessies/

Meet you in de Circle ladies!

Liefs Caroline

ps. in onderstaande video vertel ik over de dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *