Leven vanuit overvloed!
Voordat het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ werd gepubliceerd deed Brené Brown onderzoek naar angst, schaamte, kwetsbaarheid en empathie. Gedurende zes jaar interviewde ze Amerikanen die net als ieder ander leven in zoals ze dat noemt een cultuur van schaarste. Haar onderzoek wees uit dat de omstandigheden (de cultuur waarin ze leven) voor een ieder hetzelfde zijn, maar dat het verschil zit in hoe de mensen daarmee omgaan.
Wat maakt dan het verschil?
Gedurende haar onderzoek bleek dat een deel van de geïnterviewden gelijkenissen vertoonden in hoe ze omgaan met de omstandigheden in hun leven. Deze gelijkenis is gebaseerd op het geloof dat men het waard is om liefde en verbondenheid te ervaren. En hoewel het onderzoek zich concentreerde op een Amerikaanse onderzoekspopulatie leert het ons veel. Het leert ons dat we de keuze hebben om ons leven vanuit overvloed of vanuit schaarste te bezien. Of we compassie voor ons zelf ervaren of dat we ons zelf afstraffen wanneer we niet voldoen aan de standaarden die ons opgelegd worden door anderen.Het leert ons dat we de keuze hebben om ons leven vanuit overvloed of vanuit schaarste te bezien. Of we compassie voor ons zelf ervaren of dat we ons zelf afstraffen wanneer we niet voldoen aan de standaarden die ons opgelegd worden door anderen. En of we ons zelf in liefde bezien en ervaren of dat zelfverwijt de boventoon voert.
Zelfacceptatie en Zelfliefde
Als we kijken naar de kern van een overtuiging als ‘ik ben het waard om liefde en verbondenheid te ervaren’, dan wordt de basis gevormd door zelfacceptatie en zelfliefde. Zelfacceptatie ontstaat wanneer we ons zelf kunnen ervaren vanuit een staat van bewustzijn en onvoorwaardelijk liefde. En zelfliefde ontstaat wanneer we ons zelf volledig kunnen accepteren zoals we zijn. Het één kan niet zonder het ander. Maar hoe kom je daar?
Verwondering
Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat de mensen die deze overtuiging deelden een andere gelijkenis vertoonden. Zij ervaren namelijk meer momenten van rust en ontspanning in hun leven en ‘spelen’ meer. Dit in vergelijking met de rest van de groep die ook geïnterviewd werd voor dit onderzoek. En ter verduidelijking spelen is niets meer dan de vreugde van een kind te ervaren, door de wereld vanuit een verwonderende blik te bezien.
Een praktische handleiding
Maar hoe integreer je dit in je dagelijkse leven? Door middel van meditatie, creatieve visualisatie, intenties en dankbaarheid.
1. Mediteren: gun jezelf dagelijks een moment van stilte. Ga rustig zitten of liggen op een plek waar jeniet gestoord wordt. Sluit dan je ogen en focus je op je in- en uitademing door deze te volgen.
2. Creatieve visualisatie: naarmate je langer focust op je in- en uitademing stel je jezelf de volgende vraag: ‘Hoe zien zelfacceptatie en zelfliefde er voor mij uit?’ Wees je gewaar van de beelden, geluiden, smaken, geuren, gevoelens die zich aandienen en wellicht kun je het zelfs aanraken. Door te werken met datgene wat zich aandient krijgt het ego geen kans om zich ermee te bemoeien. Dit betekent dat je intuïtie alle ruimte krijgt om zich te uiten. Stel jezelf ook de vraag ‘Hoe kan ik meer rust, ontspanning en spelen in mijn leven brengen?’.
3. Intenties: neem jezelf elke dag voor dat je openstaat om liefde en verbondenheid te ervaren en dat je openstaat voor de mogelijkheid om te ervaren dat je dit waard bent.
4. Dankbaarheid: neem elke dag de tijd om je dankbaarheid te uiten voor jezelf, anderen, je leven etc. Door deze stappen te integreren in je dagelijkse leven creëer je een voedingsbodem voor een leven in overvloed in plaats van schaarste.
Immers wat je aandacht geeft groeit!