Kiezen voor wat echt belangrijk is kost moed

Als je alleen de dingen doet die echt belangrijk voor je zijn, en je hebt de moed de rest zoveel mogelijk te laten zitten, hoef je het nooit meer te druk te hebben. Dat zegt Tony Crabbe in een artikel over zijn boek “Nooit meer te druk” en hij heeft natuurlijk gelijk. Daarvoor zijn wel een aantal zaken essentieel. Zo moet je goed in kaart hebben gebracht wat echt belangrijk voor je is.

Jij bent de enige die het weet

Dat klinkt misschien als een open deur maar ik spreek elke week mensen die niet goed weten wat nu echt belangrijk voor ze is. Dat komt misschien omdat ze ergens in gerold zijn en het lekker verdient of omdat er vanuit de jeugd al niet veel ruimte was voor wat jij nu echt wilde. Misschien is het nooit ter discussie gesteld en soms is het ook lastig, want jij bent echt de enige die het weet. Als je het niet gewend bent om op onderzoek uit te gaan en fouten te mogen maken, kies je al snel voor de veilige weg.

Meelopen met de kudde

Want hypotheek, zekerheid. Enfin je kent het wel. Maar dan kan je er dus wel op zekere leeftijd achter komen dat je eigenlijk helemaal niet (meer) weet wat voor jou belangrijk is. Op zich is dat een moment om te vieren, al zie je dat zelf meestal niet meteen zo. Toch is het beter om erachter te komen dat je op een verkeerd spoor zit want er zijn hele volksstammen die hun leven lang met oogkleppen op meelopen in de kudde.

Moed vinden

Als jij tot de conclusie bent gekomen dat wat je nu doet eigenlijk helemaal niet is wat jij van het leven wilt en je hebt ontdekt wat het wel is dat jij wel belangrijk vindt, dan komt de volgende stap. De moed vinden om het ook echt te gaan doen. Wat meestal inhoudt het anders gaan doen dan de rest. Als jij je hele leven met de rest mee bent gegaan vergt het niet een klein beetje moed, een eenmalige stap uit de rij, nee dan vergt het vaak heel veel moed om elke dag de keuze opnieuw te maken om het anders te gaan doen.

Tegenwerking

Dan hebben we het nog niet eens over de tegenwerking die je kan ondervinden als je besluit het te gaan doen of de opmerkingen die je kan krijgen en waar je mee moet dealen. Je moet een flinke kilo moed verzameld hebben zodat je hier een daar een onsje in kan leveren om genoeg moed over te houden om door te blijven gaan.

Wees mild voor jezelf

Want je eigen weg kiezen kan een hele uitdaging zijn en dan is het soms makkelijker om wel de dingen te doen, die er eigenlijk niet toe doen. Als je alleen de dingen gaat doen die echt belangrijk voor je zijn, en je de moed vindt de rest zoveel mogelijk te laten zitten, zoals Tony Crabbe zegt, wees dan mild voor jezelf.

Het is niet gewoon

Ik hoor vaak van mijn klanten, “ik moet gewoon.” Daar zit het ‘m in. Het is helemaal niet gewoon. Niet voor jou, anders zou je het al lang doen. Wees dus niet zo streng voor jezelf en verlang niet van jezelf dat je het gewoon moet doen.

Gewoontes

Je gaat iets ongewoons doen. Dat geldt voor alles wat je in het leven wilt veranderen. Of dat nu gaat om je loopbaan, je relatie of 5 kilo afvallen. Je dagelijkse gang van zaken bestaat uit een opeenstapeling van gewoontes die je elke dag opnieuw doet. Daar verandering in brengen is helemaal niet zo makkelijk voor ons.

Loslaten wat niet meer werkt

Het vergt inzicht in welke onderdelen niet effectief zijn en daar een andere handeling of gewoonte voor in de plaats zetten. Het betekent datgene loslaten wat niet meer voor je werkt. Als het voor jou al lastig is om dat koekje los te laten, hoe lastig is het voor iemand anders dan wel niet om die relatie los te laten.

Wil je weten wat voor jou echt belangrijk is? Kan ik je helpen moed te verzamelen? Op jijontwikkelthet.nl vind je meer over mijn diensten.

Liefs Cisca

————————————————————————————————————

Het is bijna zover dames!


Op 22 april gaan we een dag lang in op vragen als: hoe ontdek je je passie? Maar ook op wat jou nog blokkeert om voluit je passie te leven en wat kom je allemaal tegen als je je passie gaat leven!

Deze dag gaat je gegarandeerd inzichten opleveren, waardoor je jezelf beter leert kennen en bewuste keuzes kunt maken!

Met workshops en lezingen van Hannah Cuppen (auteur van Liefdesbang en Liefdesroep), Elvira van Rijn (oprichter van Maya Wijsheid) en Caroline Laan (initiatiefneemster Shine!)

Wil je hier meer van weten of wil je hierbij zijn? Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!

PROGRAMMA SCS 22-04

Shine! Circle Sessie 22-04: ontdek jouw passie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *