Kerstkoekjes van speltdeeg

Het vuur in de open haard knispert en lampjes fonkelen in de kerstboom. Een kruidige glühwein geur hangt in de kamer, de kinderen warmen hun handen aan een mok chocomelk. Hebben we er nog iets lekkers bij? Ja zeker! Met deze kerstkoekjes van speltdeeg kun je jezelf, kinderen en gasten iets smakelijks en tevens gezonders voorzetten. Het bereiden van deze koekjes is makkelijk en gezellig om samen te doen tijdens een grijze winterdag. Je kunt naar eigen wens ingrediënten toevoegen, zo kun je elke keer iets anders maken.

Ingrediënten

– 80 gram speltbloem
– 145 gram speltvolkorenmeel
– 10 gram (wijnsteen) bakpoeder
– 50 gram (vloeibare) honing
– 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 7 gram stevia
– 1 ei

Optioneel

– 100 gram rozijnen of gehakte noten, gedroogde cranberries, stukjes pure chocolade. Wat jij lekker vindt.

Nodig

– mengkom
– vormpjes
– deegroller is handig, maar niet noodzakelijk
– bakpapier
– bakplaat
– oven

Bereiden

Doe de ingrediënten in een kom en kneed goed door. Zorg dat alles is opgelost en vermengd is. Maak er één ronde bal van, deze kun je met een deegroller of met de hand plat maken. Het deeg zal in de oven nog rijzen, laat het daarom niet te dik (anders worden de koekjes niet gaar). Verwarm de oven voor op 180 graden. Steek de vormpjes in het deeg en leg het uiteindelijke koekje op het bakpapier. Geen vormpjes in huis? Met je vingers kun je ook een stervorm proberen te maken, je kunt de bovenkant van een glas gebruiken om cirkels uit te steken (kerst- sneeuwballen), of houdt het simpel bij een vierkante vorm. Plaats het bakpapier op de bakplaat en schuif het in de oven. Omdat elke oven anders is, kun je het beste regelmatig even kijken hoe het gaat. Na 10-15 minuten zijn de koekjes goudbruin. Haal het pakpapier van de bakplaat en laat ze onder een schone theedoek afkoelen. Even geduld… En dan lekker smullen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *