Kennismaking met… sjamanisme!

Chantende indianen, rook en bezweringen…. Dat is het eerste waar ik aan dacht bij sjamanisme. En natuurlijk aan het bekende wonderdrankje Ayahuasca, dat je ‘into space’, brengt volgens gebruikers. Hoog tijd om zelf kennis te maken met deze traditie waarin de geestenwereld centraal staat.

De kern van het sjamanisme

Bij sjamanistisch healer Gaby Timmerman woon ik een introduktie bij in haar knusse huiskamer in Amsterdam-West. Met vier andere vrouwen ga ik op kussens zitten rond een altaartje met geneeskrachtige stenen, beeldjes van dieren en sieraden. Kommetjes met flakkerende waxinelichtjes en salieblaadjes staan voor ons op de grond.

Gaby legt uit wat de kern is van het sjamanisme. “Al zijn er meerdere stromingen in het sjamanisme, kern is dat alle wezens bezield en gelijk zijn aan elkaar. Dus zowel mens, dier, planten, bomen, stenen, sterren etc.” Zelf is ze leerling bij sjamaan Petra Giesbergen, en heeft een eigen praktijk.

Reinigen

We beginnen met een reinigingsritueel. De bedoeling is energie van anderen die ons systeem belast, kwijt te raken. Met een ritmische dreun op haar trommel roept Gaby ‘spirits’ van bezielde planten op. Ze vraagt ook via ‘prayers’ aan de geesten om de vervulling van onze wensen vanmiddag. Het langzame geroffel heeft een prettig hypnothiserend effect. Dan steken we salieblaadjes aan en stukjes hout van de palisanto boom.

Net als tanden poetsen

“Maak in gedachten contact met de oorspronkelijke struik en de heilige boom”, spoort Gaby ons aan. Met langzame bewegingen strijken we rokende blaadjes en het hout langs ons lichaam. Eigenlijk is dit een reinigsritueel net als tanden poetsen, dat dagelijks moeten gebeuren, vertelt ze. Een zware rook vult de kleine ruimte, en ik raak in een lichte roes, al is het soms wat benauwd.

Trance-reis

Dan is het moment aangebroken voor een kleine droomreis of trance-reis. Gaby: “Eerst maken we ons droomlichaam sterker. Dit is het etherisch lichaam dat op 10 centimeter om je heen zit, en ook wel het ijzeren harnas wordt genoemd. Door trauma’s en drugsgebruik kunnen daar gaten in komen. Daardoor raak je kwetsbaarder, en komen dingen harder binnen. We bekloppen elkaar op de rug van boven naar beneden, en vervolgens strijken we elkaars rug en ledematen af.

Krachtdier

Tijdens de geleide droomreis gaan we op zoek naar ons krachtdier, dat ons genezing, kracht en kennis kan brengen. In een volgende periode kan dat weer een ander dier zijn, en soms meer dan een, vertelt Gaby. “Kijk naar welk dier zich bij jouw aandient.” We liggen op de grond. Op het langzame tromgeroffel en de stem van Gaby glij ik weg, denkbeeldig de aarde in.

Sluw wezen

Na enkele minuten zie ik tot mijn verrassing een vos die traag komt aanlopen. Ik voel weerstand en ben niet direct gecharmeerd van het ‘sluwe’ wezen. Maar een ander dier komt er niet. De vos, lees ik later opgelucht, leert je slimheid te gebruiken zonder dat je je integriteit verliest. Hij vraagt je uit te zoeken wat je werkelijke beweegredenen zijn. Heel toepasselijk in mijn huidige levensfase. Als we uit onze droomreis komen, lijkt het alsof ik ver weg ben geweest.

Eerbied voor alle levende wezens

Behalve de trancereis, spreekt het wereldbeeld van het sjamanisme me bijzonder aan, concludeer ik, en de eerbied in deze traditie voor alle levende wezens.

Wil jij ook kennismaken met het sjamanisme? Kijk dan op: www.praktijk-shunyata.nl

Anette Karimi

————————————————————————————————————

In contact komen met jouw passie?


Tijdens de Shine! Circle Sessie op 22 april as. gaan we een dag lang, met een prachtige groep vrouwen, in op het thema: Ontdek je Passie!

Met workshops en lezingen van Hannah Cuppen (auteur van Liefdesbang en Liefdesroep), Elvira van Rijn (oprichter van Maya Wijsheid) en Caroline Laan (initiatiefneemster Shine!)

Wil je hier meer van weten of wil je hierbij zijn? Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!

PROGRAMMA SCS 22-04

In onderstaande video’s vertellen Hannah Cuppen en Elvira van Rijn over hun passie en vertellen zij wat zij op de dag gaan brengen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *