Just breathe…

In de Hatha Yoga wordt de ademhaling zowel gebruikt om te verdiepen als te ontspannen in een bepaalde yogahouding. Het is de focus op de ademhaling die ervoor zorgt dat onze gedachten niet afdwalen naar gisteren of morgen, maar ons in het hier en nu houden. En ook buiten de yogamat is de ademhaling een handig ‘hulpmiddel’ om meer in het hier en nu te leven.

Het verlangen

Vaak wordt me de vraag gesteld ‘hoe kan ik meer in het hier en nu leven?’. Mijn ervaring is dat het zinvol kan zijn om door te vragen. Waarom wil iemand meer in het hier en nu leven? Het meest voorkomende antwoord is: ‘ik ervaar zoveel stress en daardoor kan ik niet dicht bij mezelf blijven en mijn hart volgen’. Mooi nietwaar? Het leert ons namelijk dat we allemaal de hoop koesteren om het leven van onze dromen te leven. Daar waar ons hart sneller van gaat kloppen. Daar waar we vlinders van in onze buik voelen. Altijd weer verwijs ik naar de ademhaling. Ik ben van mening dat het leven mooi is. Zowel de pieken als de dalen. Het een bestaat immers niet zonder het ander. Ik geloof ook dat het leven een strijd wordt op het moment dat we van onszelf verwijderd raken en ons hart niet meer volgen. En in plaats daarvan leven naar de verwachtingen van anderen. Dit kan veel stress en gevoelens van frustratie, moeheid en falen met zich mee brengen. Zonde, want het leven kan zo mooi zijn.

Hier en nu

Maar wat kun je dan doen om dicht bij jezelf te blijven en het contact met je hart te voelen? Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je merkt dat je steeds maar in gedachten bent, weet dan dat je niet in het hier en nu bent. Het hier en nu zit immers in je hart. Gisteren en morgen in je hoofd. Verleg de aandacht dan van je hoofd naar je ademhaling.

De aandacht naar binnen

Hoe je dat doet? De volgende ademhalingsoefening kan je daarbij helpen:

  • Adem in vijf tellen in: via de neus, naar de keel, het hartgebied, de buik en het bekken.
  • Adem daarna uit in vijf tellen: via het bekken, naar de buik, het hartgebied, de keel en via de neus.

Soms helpt het om je handen op je onderbuik te plaatsen om je bekken te kunnen voelen en bewust diep in en uit te ademen. Een van de eerste dingen die je zult merken is dat er een gevoel van kalmte ontstaat. Je aandacht gaat naar binnen. Je geeft je hersenen immers iets te doen, namelijk het volgen van de ademhaling. Dit is mooi want het hoofd kan maar een ding tegelijk. Dus wanneer jij je ademhaling volgt, dan kun je niet denken aan gisteren of morgen of piekeren. Een win-win situatie dus.

Je kunt deze ademhalingsoefening liggend, zittend of staand doen en met je ogen geopend of gesloten. En nog belangrijker, je kunt hem overal doen.

Happy breathing! 🙂
 

————————————————————————————————————

★ Save the Date Early Birds ★


Op zondag 1 oktober as. vindt in Amsterdam de volgende Shine! Circle Sessie plaats! We hebben weer een geweldig programma met als thema: Naar meer Zelfliefde!

We gaan actief aan de slag met dit onderwerp en gastspreker Jan Geurtz geeft een interactieve lezing.

Ook werken de volgende coaches en trainers mee aan de dag: Deborah van Aelst (van de dagelijkse Dagenergie), Marjolein Fletterman, Ester de Vos en Caroline Laan (initiatiefnemer)

Wil jij dus een dag lang geïnspireerd worden en aan de slag met dit onderwerp?

Tot 3 september as. koop je jouw Early Bird ticket tegen een tientje korting.

Meet you in de Circle ladies!


Ga voor programma info en ticketverkoop naar:

shine-circle-sessie-1-oktober-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *