India: onthechten en inpluggen op de bron

Deze plek laat dingen wegvallen. Dingen waar je aan gehecht bent. Dingen die je nodig denkt te hebben. Dingen die je onthouden om in vrijheid te bewegen. Dus vallen deze dingen op dubieuze wijze weg vanaf het moment dat je voet op dit immense land zet.

Triggers

Zo wekken de Indiase hygiëne-standaarden vies-voel-weerstand op, zo laten de Indiase straten je onveilig voelen door de agressieve verkopers en zo triggeren de Indiase mannen je in je vrouwelijkheid. Het zijn zuivere spiegels voor de zaken waar je normaliter aan vasthoudt en je voor je gevoel niet zonder kunt.

Het duurt eeuwen

En dat is niet altijd leuk. Daarom zijn er mensen die India gruwen en mensen die India diep liefhebben. Want je wordt getriggerd. Hoe dan ook. Aanvankelijk lijkt niks als vanzelf te gaan. Het duurt eeuwen voordat die bus eindelijk eens vertrekt, ellenlange hongerige minuten voordat die dame eindelijk die dahl op je bord deponeert en de ondraaglijke trage tred van die riksja waarmee ze je door de overvolle straten loodst.

Alles is anders

Het is afkicken. Onze westerse mind moet afkicken van controle, snelheid en standaarden. En dat levert, laten we zeggen, de nodige weerstand op. Iets waar we helemaal niet op zitten te wachten. We hebben tenslotte vakantie toch? En precies daar zit ‘m nou net de crux. Het gaat om onze verwachtingen. Onze verwachtingen worden hier namelijk loepzuiver gespiegeld. Want niks is hier zoals je zou verwachten. Werkelijk alles is anders. Elke grip die we proberen uit te oefenen en de maniertjes die in Nederland soepeltjes voor je lijken werken, vallen hier faliekant in duigen.

Overgave

En dat is tegelijkertijd ook de grote uitnodiging. Wil je op een relaxte manier door India kunnen reizen, dan word je vriendelijk toch dringend uitgenodigd om alle verwachtingen, patronen en vluchtwegen los te laten. In dit land gaat het om overgave. Verder dan wij in Nederland, zijn de Indiers oke met het lot. Ze zijn in acceptatie van wat het is. In plaats van ‘willen’, naar ‘zijn’. In plaats van iets nodig hebben, blij zijn met alles wat er toekomt.

Van binnenuit

Maar ben je in staat dit te leven. Ben je in staat je voor de weerstanden te openen om vervolgens in overgave voort te bewegen, dan is India als een diepvervullende elixir. De mensen zijn hier connected, ingeplugd op de bron. Het is niet alleen de kerstverlichting die zoals bij ons aan de oppervlakte brandt, maar de volle vlam van binnenuit. En dat voel je. Als je je door de aanvankelijke harde en uitdagende bolster van het land en haar inwoners door weet te werken, ben je in staat op een diep niveau te verbinden. En dan weet je weer dat dit is hoe het leven mag zijn. Dan weet je weer dat dit is wat je al die tijd hebt gemist. Dan weet je weer waarom India je al zo’n lange roept.

Het is als een elixir.
 

————————————————————————————————————

Lieve vrouwen,

Op zondag 1 oktober as. vindt er weer een Shine! Circle Sessie plaats, waarbij we een dag lang ingaan op het thema: naar meer zelfliefde! Met verschillende lezingen en workshops van o.a. Jan Geurtz! Hieronder een kort interview waarin Jan ingaat op het thema en vertelt wat hij op de dag gaat brengen.

Wil jij dus een dag lang geïnspireerd worden en actief aan de slag met dit onderwerp? Kijk dan voor meer info op:

Shine! Circle Sessie 1-10 ‘naar meer zelfliefde!’
Interview met Jan Geurtz over Zelfliefde
Impressievideo Shine! Circle Sessie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *