HSP: ontspannen op vakantie

Vakantie kan voor HSP-ers een behoorlijke uitdaging zijn. Nieuwe indrukken, de voorbereiding, de reis… het brengt allemaal prikkels met zich mee.

Tips om overprikkeling te voorkomen

Om overprikkeling te voorkomen, geef ik je graag wat praktische tips en handvatten, zodat je optimaal kunt genieten van jouw vakantie!

De voorbereiding

• De voorbereiding: wat een zaligheid dat er internet bestaat want zo kun jij je al prima voorbereiden. Zoek informatie over de omgeving en over het hotel, appartement of huisje waarin je verblijft. Hierdoor kun je je al goed een beeld vormen en kom je niet voor verrassingen te staan.
• Kies een land en regio dat bij jou als mens past. Waarin jij je thuis zult voelen. Qua sfeer, qua temperatuur en qua rust. Op internet kun je ook prima onderzoeken welke overnachtingsplek geschikt is voor jouw HSP-systeem. Ligt het op een rustige locatie, is het er schoon, is het personeel vriendelijk? Dit zijn allemaal zaken die voor ons als HSP-er ultiem belangrijk zijn voor ons welzijn. Lees dus vooraf de recensies op bijvoorbeeld TripAdvisor en je gaat goed voorbereid op pad.

De reis

• De reis: ook hier is voorbereiding het toverwoord. Maak ruim van tevoren een inpaklijst (ook deze zijn weer te vinden op internet), zodat je geen stress hebt dat je dingen vergeet. Begin al vroeg (ik doe dit soms weken vooraf!) met pakken zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Ook dit voorkomt stress. Gewoon afstrepen van je lijst wat je al hebt liggen, geeft rust!
• Zorg ervoor dat je goed uitgerust op reis gaat en ben je toch nog moe, splits dan de reis op en overnacht gezellig ergens als je met de auto gaat.
• Ga je met het vliegtuig? Maak het je dan zo comfortabel mogelijk door oordopjes of een oogmasker te dragen. Zo kun je jezelf goed afsluiten van de omgeving en het contact met jezelf behouden.
• Houd je aandacht op je ademhaling en wees assertief als er dingen gebeuren die je niet prettig vindt, zoals iemand met een indringende parfumgeur of een huilend kind. Vraag de crew of je ergens anders mag zitten!
• En nog een gouden tip: draag laagjes kleding tijdens de reis. Het is al snel koud in bijvoorbeeld een vliegtuig en zo kun je je gemakkelijk aanpassen aan elke temperatuur.

Landen: letterlijk en figuurlijk

• En dan ben je er: neem eerst de tijd om je nieuwe locatie te laten landen in jezelf en te wennen. Gun jezelf hier een paar dagen voor. Neem iets mee van thuis wat voor jou fijn voelt. Ik maak zelf bijvoorbeeld altijd een boeddhistisch altaartje met wat kristallen ervoor. Een klein beetje thuis op vakantie!
• Houd de eerste dagen ook een vast ritme aan. Gewoon op een vaste tijd opstaan, eten en slapen. Het geeft je vertrouwen en zekerheid en dat is nodig die eerste, onwennige dagen.
• Houd de ruimte waarin je verblijft zo schoon en opgeruimd mogelijk. Veel troep geeft al snel een vol hoofd.
• Doe activiteiten die bij jou passen en ga – als je dit niet wilt – niet naar een plek met hordes mensen. Lees een boek waar je blij van wordt, luister muziek waar je rustig van wordt en bewaak je grenzen! En kom je toch op plekken waar het druk is, probeer dan de tijd dat je hier bent zoveel mogelijk te beperken en plan direct hierna weer een rustperiode in.

Kristallen en vakantie

– Amazez: dit kristal houdt de energie om je heen helemaal zuiver. Geweldig als je in drukke omgevingen terecht komt.
– Boji’s: zij zorgen ervoor dat je goed bij jezelf blijft en geaard blijft. Zeker als je reist met een vliegtuig, vind ik ze onmisbaar!
– Amethist: zit je toch nog in je hoofd? Amethist is een kristal dat je hoofd helemaal leeg maakt. Ook super om goed en ontspannen te slapen.
– Aquamarijn: geeft diepe rust en heeft een sterk kalmerende werking, zowel geestelijk als
lichamelijk.
– Versteend hout: heerlijk kalmerend met een zachte werking. Het bevordert je aarding en vermindert heimwee. Daardoor heb je altijd het gevoel op de goede plek te zijn en voel je je thuis.

Ik wens je een heerlijke, ontspannen vakantie toe!

Petra van Schaik
www.petramethartenziel.nl

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *