Hoe we het allemaal wat minder serieus kunnen nemen

Zo positief en relativerend als ik nu ben, ben ik niet altijd geweest. Er was een tijd dat ik kampioen ‘piekeren en overal problemen zien’ was. Overal zag ik bezwaren, beren op de weg of anders verzon ik ze wel.

Alles goed doen

Daarnaast wilde ik alles goed doen. Niet alleen volgens mijn eigen hoge standaard maar zeker ook in de ogen van anderen. Ik nam het allemaal erg serieus en wilde vooral het ‘juiste’ doen, zeker toen ik net begon als ondernemer.

Is dit het dan?

Heel lang ben ik bezig geweest met de vraag: Wat heb ik hier te doen? Ik had het idee dat als ik hier antwoord op had gevonden, alles helder zou worden. Dat ik dan mijn plek of ‘puzzelstukje’ had gevonden om bij te dragen aan de wereld. Ik merkte dat door met deze vraag bezig te zijn, ik vooral bezig was met zoeken in plaats van zien wat er al was. Bij veel dingen die ik deed vroeg ik mij af ‘Is dit het dan, heb ik hét gevonden?’ Nee? Daar ging ik weer door zoeken naar het volgende.

Veel te serieus

Het effect was dat ik veel te veel in mijn hoofd zat en het allemaal veel te serieus nam, het voelde als een zware taak en ik zat mijzelf behoorlijk in de weg. Ik zat te wikken en te wegen, was bang om de verkeerde keuzes te maken en als ik had gekozen verviel ik in perfectionisme om het vooral goed te doen. Telkens dacht ik dat ik hét of mijn roeping had gevonden maar telkens was ik teleurgesteld wanneer het plezier eraf was. Was er niet ergens iemand of een gebruiksaanwijzing waarop stond wat ik te doen had?

De queeste van roeping

Wat als het leven niet één keuze of roeping voor je heeft? Wat als het leven je gewoon uitnodigt om te ervaren, te ontdekken en jouw kwaliteiten in te zetten voor jezelf en anderen? Deze gedachten zorgden er bij mij voor dat de zwaarte eraf ging en ik mijzelf kon ontslaan van mijn queeste om mijn roeping te vinden.

De valkuil van serieusheid

Als we onszelf niet in serieusheid vangen dan is onze omgeving of maatschappij er wel goed in. Op veel scholen wordt ons het spelen en creatief zijn afgeleerd door serieus en stil te zijn. Wanneer we groter zijn proberen we ons in allerlei hokjes en vakjes te wringen. We moeten een goede baan zoeken, een partner, een huis kopen en twee en half kind te krijgen. Tegen de tijd dat we veertig zijn hebben we een staat bereikt van ‘terminale serieusheid’ zoals dit filmpje treffend illustreert.

Minder streng voor jezelf

Nu pleit ik niet om massaal je verantwoordelijkheden te laten vallen en al liftend door de wereld te reizen. Waar ik je toe wil uitnodigen is om jezelf en alles iets minder serieus te nemen en minder streng te zijn voor jezelf, jezelf wat ruimte te gunnen om fouten te maken. Iedereen doet zijn best om er iets van te maken alleen soms misschien iets te veel. Als we met z’n allen minder stress daarvan zouden hebben en meer plezier en lichtheid kunnen ervaren, dan zijn we misschien ook gelukkiger en verdraagzamer naar elkaar.

Er anders mee omgaan

Zelf kan ik nog wel periodes hebben dat ik neig om dingen tè serieus te nemen, dat ik bang ben om dingen ‘fout’ te doen, dat ik van muggen olifanten dreig te maken, of dat ik toch wel graag van iemand zou willen horen wat mijn roeping precies is. Gelukkig heb ik het snel door, en voel ik het aan mijn stemming en energie. Op zo’n moment fluit ik mijzelf terug en train ik mijzelf om er anders mee om te gaan.

Enkele manieren die voor mij goed werken:

1. Dit is één van mijn favorieten en heb ik daarom ook een kaart gegeven in het door mij ontworpen kaartendeck ‘Het doosje zonneschijn’. Kijk naar jouw leven, situatie of probleem door de ogen van een ander. Bijvoorbeeld door de ogen van een klein kind of juist een heel oud persoon of iemand in andere omstandigheden zoals een vluchteling of dakloze. Hoe belangrijk is datgene waar jij de druk om maak dan? Hoe zou de ander reageren?

2. Verander je manier van denken. Ik vond het altijd een ramp als ik een fout maakte en probeerde dit te voorkomen. Gelukkig heb ik er anders naar leren kijken en heb ik mijn gedachten erover veranderd. Er bestaan geen fouten, alleen feedback. Het is een manier om te leren en te groeien. Het is het bewijs dat je iets geprobeerd hebt en dat jij je nek hebt uitgestoken door iets nieuws te proberen. Fouten verlammen, nieuwsgierigheid en leergierigheid houden je in beweging.

3. Er is geen ‘perfecte’ keuze dus kun je ook niet fout kiezen. Elke keuze heeft een gevolg die je soms wel en soms niet overziet. Als iets op dat moment licht en goed voelt, dan kan dat voor jou een goede keuze zijn. Je hebt elk moment een keuze, elke seconde. En je kunt altijd bijsturen. Blijf voelen of iets licht of zwaar voelt, of je er energie van krijgt of juist energieverlies. Zo kun je stap voor stap je keuzes maken in het ‘nu’. Een keuze van 10 jaar geleden zou je kun misschien anders aanpakken maar het was toen in die omstandigheden met wat jij wist op dat moment de juiste keuze voor jou.

4. Vraag je af hoe belangrijk dit probleem, situatie of uitdaging over 10 jaar is in jouw leven. Of je een ‘verkeerde’ titel hebt gegeven aan jouw blogartikel of dat je je spijkerbroek vergeet mee te nemen op vakantie maakt dan eigenlijk niet zoveel uit. Besteed er dan ook niet te veel aandacht aan.

5. Wat als er geen ‘juiste’ roeping is maar dat het leven is bedoeld om dingen te ervaren en je te laten leiden door je talenten en kwaliteiten. Door te doen waar jij plezier aan beleeft kun je jouw talenten in de wereld delen. Het hoeft niet allemaal groots en spectaculair te zijn. Het kan ook zijn dat jij dol bent op tuinieren en jouw prachtig bloeiende voortuin mensen blij maakt die er dagelijks voorbij komen.

Luchtiger kijken naar jezelf

Herken je het bij jezelf, dat je soms dingen veel te serieus kunt nemen? Serieus zijn is ook een kwaliteit. Alleen soms kan het té zijn waardoor je het jezelf moeilijk maakt. Sta jezelf toe om luchtiger te kijken naar jezelf en je leven. Bedenk dat je elk moment een keuze kunt bijstellen. Wees niet te streng voor jezelf. Experimenteer en gebruik je innerlijk kompas om te voelen wat nu voor jou klopt. Laat je niet te veel afleiden door je hoofd en trek je ook niet te veel aan wat andere serieuze mensen vinden. Laat de lichte, positieve energie maar stromen, dat kan de wereld goed gebruiken!
 

————————————————————————————————————

★ Save the Date Early Birds ★


Op zondag 1 oktober as. vindt in Amsterdam de volgende Shine! Circle Sessie plaats! We hebben weer een geweldig programma met als thema: Naar meer Zelfliefde!

We gaan actief aan de slag met dit onderwerp en gastspreker Jan Geurtz geeft een interactieve lezing.

Ook werken de volgende coaches en trainers mee aan de dag: Deborah van Aelst (van de dagelijkse Dagenergie), Marjolein Fletterman, Ester de Vos en Caroline Laan (initiatiefnemer)

Wil jij dus een dag lang geïnspireerd worden en aan de slag met dit onderwerp?

Tot 3 september as. koop je jouw Early Bird ticket tegen een tientje korting.

Meet you in de Circle ladies!


Ga voor programma info en ticketverkoop naar:

shine-circle-sessie-1-oktober-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *