Hoe vervullend is jouw leven en werk?

Een tijdje geleden stuitte ik in de bieb op het boek; Dertig en nu …, hoe ik het roer omgooide en gelukkig werd, van Kasey Edwards en nam het mee naar huis. Nadat ik er even in moest komen. Je weet wel, zo’n boek dat je niet direct in zijn greep heeft, maar je toch genoeg triggert om door te lezen tot ik het opeens niet meer weg kon leggen omdat ik wilde weten hoe het afliep.

Jong en ambitieus

Het boek gaat over Kasey, de auteur die vertelt hoe ze als managementconsultant een flink belegde boterham verdient. Ze is jong en ambitieus, houdt van het snelle leven. Tot ze ineens beseft geen plezier meer te hebben in haar baan. Wat volgt is een heel eerlijk relaas over hoe het eraan toe gaat in de wereld van het “snelle” geld.

Heel eerlijk

Ik kon me enerzijds goed in Kasey inleven en las hoe je terecht kan komen in een wereld waarin je denkt belangrijker te zijn dan je bent, anderzijds jeukte het enorm als ik las hoe onbezonnen en buiten de werkelijkheid van de maatschappij mensen dus terecht kunnen komen. Heel eerlijk is het zelfonderzoek dat Kasey doet en de inzichten die ze geleidelijk aan door het boek op doet.

Zelfonderzoek

En dat pleit enorm voor Kasey, want ik ken aardig wat mensen die helemaal nooit beginnen aan dat zelfonderzoek en daardoor ook niet tot nieuwe inzichten komen. Dat is zeker niet alleen voor mensen die werken of leven in de wereld van het “snelle” geld soms broodnodig. Ook mensen die keurig jaar in, jaar uit naar hun werk gaan, (net) voldoende geld verdienen om de rekeningen te betalen en in het weekend naar de voetbal gaan of het koor, zouden heel veel baat (kunnen) hebben bij wat zelfonderzoek.

Bijzondere momenten

Nieuwe inzichten leiden vaak tot een veel fijner leven. Want het feit dat je elke maand doorkomt en in januari alvast je zomervakantie gaat plannen zodat je iets om naar uit te kijken hebt, geeft mij aan dat je (te) weinig geniet van het leven van vandaag. Wat als elke week één of meerdere bijzondere momenten bevat waar je naar uitkijkt, waar je enorm van geniet en waardoor jou leven aanvoelt als een feestje?

Blijven hangen

Dan ben je in januari helemaal niet bezig met je vakantie, dat zie je dan wel. Hetzelfde geldt voor relaties, vriendschappen en alles daaromheen. Veel mensen blijven hangen in relaties en situaties die niet echt “voedend ”zijn. Zolang ze niet echt schadelijk zijn, kan je je algauw neerleggen bij het feit dat dit het is. Je werk betaalt je rekeningen, je vriendschappen geven je bezigheden buiten het werk en je relatie zorgt ervoor dat je niet alleen bent.

Een cijfer geven

Of je echt een vervullend leven leidt, is de vraag. In coaching gebruiken we daarvoor de tool levensgebieden. Door een cijfer te geven aan de verschillende levensgebieden krijg je inzicht in hoe je het nu ervaart. Als je een zes scoort, is de volgende vraag welk cijfer je dit gebied zou willen geven. Dat hoeft geen tien te zijn, maar misschien wil je naar de zeven of de acht. Door duidelijk te krijgen hoe je leven er uitziet als jij jezelf een acht geeft op dit levensgebied, wordt duidelijk waar je naartoe wilt en hoe je daar kan komen. Dan zie je dat je soms met een zesje tevreden kan zijn, zoals vroeger op school, maar dat je meer wilt als het om jouw levensgeluk gaat.

Summercourse

Wil jij op zelfonderzoek? De zomer is een mooie periode om hiermee aan de slag te gaan. Speciaal voor jou als lezer van dit blog kan je zelf op onderzoek uit met de SUMMERCOURSE. Tot 5 juni krijg je een speciale korting op de combinatie van het werkboek en het boek JIJ in een paar minuten per dag gelukkiger, efficiënter en succesvoller. Normaal is de SUMMERCOURSE verkrijgbaar vanaf voor €69,- excl btw. Voor wie nu al aan de slag wil, is de SUMMERCOURSE inclusief het boek JIJ tot 5 juni verkrijgbaar voor €57,- excl btw via jijontwikkelthet/summercourse

Oh ja, benieuwd welke inzichten Kasey heeft opgedaan? Dat kan je zelf lezen in haar boek, dat ondanks de verschijningsdatum van 2009 nog heel actueel is en dat onverwacht meer diepgang oplevert dan je zou verwachten. Of je nu twintig, dertig, veertig of vijftig bent. ISBN: 9789049200664 – 2009 – uitgeverij Forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *