Hoe eerlijk ben jij?

Vorige week was ik in gesprek met een aantal vrouwen over het thema ‘eerlijkheid’. Het is een onderwerp dat mij aanspreekt. Eerlijkheid is altijd belangrijk voor mij geweest, de laatste tijd is dit alleen nog maar belangrijker geworden.

Opengekraakte walnoot

Het lijkt wel sinds ik met de cursus in Wonderen bezig ben, dat me constant een spiegel wordt voorgehouden en dat ik gewoon niet meer kan wegkijken. Het voelt alsof ik zo’n walnoot ben, die open gekraakt wordt. Vandaar dat ik hier ook graag over wilde praten.

Wat is eerlijkheid?

Want wat is eerlijkheid? Een aantal vragen die bij me opkomen.. Is de quote ‘als je eerlijk bent, hoef je niet meer na te denken wat je moet zeggen’ waar? En.. als je eerlijk bent, vertel je dan de waarheid? Ik beantwoord deze vragen vanuit mijn perspectief. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, onderzoek het voor jezelf en ik ben dan wel benieuwd hoe jij er tegen aankijkt en nodig je uit om te vertellen hoe dat bij jou is.

Eerlijk durven zijn

Eerlijkheid start bij jezelf, ja nogal wiedes zul je denken, maar ik bedoel meer eerlijkheid start naar eerlijk zijn naar jezelf. We zijn zo gewend om onszelf iets op de mouw te spelden. Met name als het gaat om zaken die pijnlijk en rauw aanvoelen. Ik ben zelf best gewend om aan zelfreflectie te doen en ik zei dan ook altijd: “Ik durf eerlijk naar mezelf te kijken”. Nou, ik kom er zo langzamerhand achter dat dat maar tot op zekere hoogte was. Zo, wat ben ik goed in excuses maken.

Een wereld voor je open

En toch als je helemaal eerlijk durft te zijn naar jezelf en durft te voelen wat er echt is dan gaat er wel een wereld voor je open. Patronen worden blootgelegd en je ziet ineens heel helder hoe het toch komt dat je steeds tegen hetzelfde aanloopt en van daaruit kun je ook eerlijk naar een ander kijken. Eerlijkheid is bijvoorbeeld ook naar jezelf kijken als je merkt dat je (ver)oordeelt over een ander. Oordelen en veroordelen is een projectie van iets wat jij vermijdt. Dit idee hoef je niet als zoete koek te slikken maar ik nodig je wel uit om te kijken wat je precies in de ander (ver)oordeelt en waarom je dat (ver)oordeelt, wat geloof je dan precies? Herken je dat bij jezelf?

Vanuit welk perspectief?

Als een jong kind in alle eerlijk iets zegt of vraagt, vinden we dat puur. We zeggen ook: “Kinderen kunnen onderling zo hard zijn voor elkaar”. Is dat echt zo of zijn ze gewoon eerlijk vanuit hun eigen perspectief en hun inzicht? Dat is eigenlijk hetzelfde bij volwassenen. Je kunt wel eerlijk zijn naar anderen, en als het gaat over jou dan kun je vanuit die eerlijkheid spreken, maar als het gaat over een ander, dan is het algauw een mening. De vraag is dan of je wel alle feiten weet om die mening goed te kunnen vormen? Ik denk dus niet dat als je altijd eerlijk bent, je niet meer hoeft na te denken wat je zegt, je moet wel heel goed weten of je alle feiten op een rij hebt. Hiermee beantwoordt ik eigenlijk ook al de vraag: “Als je eerlijk bent, spreek je dan de waarheid?” Dat hoeft niet altijd.

Eerlijk of weglopen?

Soms denk je dat je eerlijk bent naar jezelf, maar stiekem kun je nog weglopen voor jezelf. Dat kenmerkt zich door een schurend, knagend gevoel en in een ergens wel weten dat er nog iets is. Als je eerlijk naar een ander bent, ben je vanuit jouw perspectief eerlijk maar als je niet alle feiten hebt spreek je niet altijd de waarheid en soms komt dat ook omdat de ander niet helemaal eerlijk is. Als voorbeeld… ooit dachten we dat de aarde plat was en als je toen was gevraagd of de aarde rond was had je eerlijk kunnen zeggen, “Nee hoor de aarde is niet rond, hij is plat”. Totdat bleek dat de aarde wel degelijk rond was. Heb je toen gelogen? Nee, maar de waarheid sprak je ook niet. Mooi onderwerp he? Eerlijkheid. Laat vooral weten wat jij vindt, ik ben benieuwd.

Moeiteloos Leven

Wil ik ook nog van de gelegenheid gebruik maken op een leuke actie die ik vanuit Fundera heb. In oktober start mijn online Masterclass “Moeiteloos Leven” weer en je kunt nu de eerste module gratis aanvragen als voorproefje en daarbij maak je kans op gratis deelname aan de hele Masterclass. Vraag hier aan : gratis 1e module Moeiteloos Leven

Jolanda Jelsma
 

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *