Handleiding voor heling

Pijn en verdriet horen bij het leven, net als blijdschap en vreugde. Toch zijn we vaak beter in staat om emoties als blijdschap en vreugde te ervaren, dan emoties als pijn en verdriet.

Geconditioneerd

Velen onder ons zijn zo geconditioneerd doordat we jarenlang te horen hebben gekregen dat we sterk moeten zijn en sommigen hebben zelfs de beperkende overtuiging dat het ervaren en/of het uiten van emoties als pijn en verdriet geassocieerd kan worden met zwakheid. Toch is het belangrijk dat ook emoties als pijn en verdriet volledig ervaren worden.

Verdriet

Maar het doet zo’n pijn… We kennen ze allemaal, van die momenten waarop niets lijkt te gaan zoals we van tevoren gehoopt hadden. Momenten die gepaard kunnen gaan met emoties als teleurstelling, (zelf)verwijt, veroordeling, pijn en verdriet. Ook kennen de meeste van ons de neiging om zodra we geconfronteerd worden met deze emoties om dat ‘nare’ gevoel weg te stoppen of te negeren. Vaak worden we overvallen door deze emotie(s) en werpen we een muur op om onszelf te beschermen.

Liefde vs. Zelfbescherming

Onthoud dat de keuzes die we in ons leven maken en de acties die daaruit voortvloeien gebaseerd zijn op twee intenties: het ervaren van liefde of het beschermen van onszelf (weg van de pijn). Dit geldt ook voor de keuze om een bepaalde emotie te onderdrukken of te negeren. We willen weg van de pijn en beschermen onszelf voor het gevoel dat met deze pijn gepaard gaat. Toch is het belangrijk dat ook emoties als teleurstelling, (zelf)verwijt, veroordeling, pijn en verdriet volledig ervaren worden. Natuurlijk heb je altijd de vrije keuze om deze emoties weg te stoppen of te negeren, maar besef ook dat je jezelf hierdoor een stukje rouwproces ontneemt dat hoort bij het helen van jezelf en je persoonlijke ontwikkeling.

Zelfreflectie

Het ervaren van emoties als pijn en verdriet is iets anders dan het herbeleven van situaties. Wanneer ik spreek over ervaren, dan heb ik het over schouwen in jezelf door jezelf vragen te stellen als ‘Wat ervaar ik op dit moment precies?’, ‘Waar voel ik dit?’, ‘Hoe ziet deze emotie er voor mij uit?’ en ‘Waar heb ik op dit moment behoefte aan?’ Ook het benoemen van de betreffende emotie en de uitwerking ervan op jou en je leven kan bevrijdend werken. Door de betreffende emotie te erkennen sta je het toe er te zijn en geef je het de ruimte om inzichten aan je te tonen die wellicht een ander licht werpen op datgene wat je ervaart.

Innerlijke vrede

Emoties als pijn en verdriet dragen een enorme wijsheid met zich mee. Door te schouwen in jezelf ervaar je wat de impact van een bepaalde emotie is op jou, je lijf, je leven etc. Naarmate we ouder worden ervaren we meer momenten van pijn en verdriet. Hier kunnen we niet zoveel aan veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de manier waarop we reageren wanneer we geconfronteerd worden met een dergelijke emotie.

Heling

Kiezen we voor innerlijke vrede en vrijheid door de emotie en de impact ervan op onszelf en ons leven te ervaren, of kiezen we voor het onderdrukken of negeren van de emotie om onszelf te beschermen? Onthoud dat een emotie zich altijd uit. Of door volledig ervaren te worden of door zich fysiek te uiten. Net zolang totdat jij het bestaan ervan erkent. Kies dus met heel veel liefde en zachtheid voor jezelf en gun jezelf het proces van heling.
 

————————————————————————————————————


Wil je ook beter in contact komen met je intuïtie en leren vertrouwen op jouw innerlijke stem? En vraag je jezelf weleens af hoe je intuitie herkent en hoe je er in de hectiek van het dagelijks leven verbinding mee houdt?

Op zondag 4 februari aanstaande gaan we tijdens de Shine! Circle Sessie een dag lang in op deze vragen. Met workshops en lezingen van o.a. Tijn Touber, Joke Oosters, Sara Hermanides en Sven Goedbloed

Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!
Er is nu een Early Bird kortingsactie!

PROGRAMMA SCS 4-02

Shine Circle Sessie 4-2-18: leven vanuit intuïtie en vertrouwen
In deze video’s vertellen Tijn Touber, Sara Hermanides, Sven Goedbloed wat zij verstaan onder intuïtie en vertrouwen en wat zij gaan doen tijdens de dag.Wil je de sfeer proeven? Kijk dan de ‘aftermovie’ van de vorige keer!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *