Gezond leven: de kracht van de juiste voeding

Ik denk dat we het allemaal sterk onderschatten en we niet voldoende beseffen wat voedsel met ons lichaam doet. Ons lichaam is geen machine waarop we op een knopje kunnen drukken en dan precies doet wat wij willen. Ons lichaam is een heel ingenieus systeem opgebouwd uit miljarden cellen, de bouwstenen van onze organen, weefsels, systemen, bloed en lymfe.

Passende brandstof

Elke cel in ons lichaam heeft één bepaalde taak en elke cel in ons lichaam heeft maar één doel; deze taak naar behoren uitvoeren. Om dit te kunnen doen hebben de cellen de juiste brandstof nodig. In een benzine auto doe je toch ook geen diesel? Die brandstof halen de cellen uit het voedsel dat we dagelijks eten. Ons lichaam wordt dus opgebouwd uit onze dagelijkse maaltijden en krijgen de cellen de juiste brandstof dan kunnen ze allemaal naar behoren hun taak uitvoeren. Met als gevolg dat de organen, weefsels, systemen, bloed en lymfe waar de desbetreffende cellen deel van uit maken ook optimaal werken.

Een samenwerkend systeem

Al krijgt er maar één cel niet de juiste brandstof dan heeft dit gevolg op veel verschillende niveau’s in ons lichaam. Het orgaan waar deze cel deel van uitmaakt, zal eveneens gebrekkig functioneren. En elk orgaan maakt deel uit van een weefsel, dus het weefsel zal ook in de problemen komen en het systeem waar dit weefsel deel van uitmaakt zal ook een energiegebrek vertonen. Daarnaast werken organen samen met elkaar. Geen enkel orgaan werkt op zich. Organen beïnvloeden elkaar voortdurend en zijn afhankelijk van elkaar voor hun goede werking. Komt er één orgaan in de problemen dan heeft dit gevolgen voor alle andere organen. En aan de basis van al deze on-evenwichten ligt de juiste brandstof voor de cellen of met andere woorden, de juiste voeding.

Wat is nu de juiste voeding?

Wat de juiste voeding is, wordt bepaald door de genetische code die we meekrijgen bij onze geboorte en die voor iedereen anders is. Het is deze code die bepaalt hoe we denken, hoe we handelen, hoe we contact maken met anderen, hoe we omgaan met gevoelens en emoties. Maar deze code bepaalt ook welke combinatie aan koolhydraten, eiwitten en vetten elkeen van ons nodig heeft opdat ons lichaam optimaal kan functioneren.

Hongergevoel

Eten volgens je genetische code is dé basis van een goede gezondheid. Zo hebben sommige mensen veel eiwitten en veel vet nodig, terwijl anderen meer koolhydraten en maar weinig vet nodig hebben. Ben jij iemand die veel eiwitten en vet nodig heeft en eet je te veel koolhydraten, dan zorgt dit ervoor dat je de ganse dag honger hebt. Je hebt nooit een verzadigd gevoel en je hebt de neiging de hele dag door te snoepen (omdat je honger hebt), wat je situatie alleen maar erger maakt. Verhoog je de portie eiwit en vet in je maaltijden dan verdwijnt het hongergevoel en de drang in zoet en heb je voldoende aan drie maaltijden.

Body, mind, emotie

Maar nu komt het helemaal: wat we eten, beïnvloedt ook onze psyche. Eet jij voor jouw lichaam niet de juiste combinatie aan basisvoedingsstoffen dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld een hyperactief gedrag of gevoelens van irritatie of kwaadheid. Bij sommige mensen zal rood vlees hen kalmeren om dan bij andere net het omgekeerde effect te hebben. Fruit maakt sommige mensen hyperactief terwijl anderen er moe en lethargisch van worden. Bij elk orgaan hoort een emotie. Is een bepaald orgaan uit evenwicht dan kunnen er ook bepaalde gevoelens meer hun kop opsteken: zwakke nieren uiten zich meer in angst, een overbelaste lever kan agressief gedrag uitlokken, een zwakke spijsvertering kan leiden tot zelfbeklag, depressieve gevoelens hangen samen met zwakke longen, ‘niet kunnen loslaten’ met zwakke darmen. Zorg je ervoor dat het desbetreffende orgaan de juiste voeding krijgt dan komen de desbetreffende emotie automatisch meer in evenwicht.

Innerlijke rust

Je voeding volledig afstemmen op jouw genetische code en daarbij zorgen dat je voedsel op een goede manier klaar gemaakt wordt, zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam optimaal functioneert. Maar het zal tevens meer evenwicht brengen in je gevoelens en je zal je emoties meer in de hand hebben. De juiste voeding voor jouw lichaam eten, brengt de meest evenwichtige en stabiele INNERLIJKE RUST. En dan is het natuurlijk nog de kunst deze innerlijke rust te behouden. Daarvoor kunnen we gelukkig terug vallen op allerlei technieken zoals yoga, mindfulness, meditatie, massage, .. . Misschien is het moment aangebroken om eens stil te staan bij wat je dagelijks eet?

Maak je wel goede keuzes?

Eet je niet te veel bewerkt voedsel, wat meestal ‘lege’ voeding is? Kook je nog zelf want dit stimuleert je spijsvertering en zo weet je wat er in je maaltijd zit? Drink je niet te veel ‘suiker’? Alle frisdranken zijn vloeibare suiker, de grootste boosdoener van onze tijd. Omdat het zo belangrijk is dat je voor jouw lichaam de juiste voeding eet, is dit steeds het eerste wat ik doe als je bij mij in begeleiding komt. Hierdoor komen er tal van lichaamsprocessen spontaan terug in evenwicht, ervaar je meer energie en verdwijnen tal van fysieke klachten zomaar. Wees meer bewust van wat je eet, welke keuzes je maakt zonder hierbij obsessief te zijn. We doen allemaal wel eens een uitspatting. En dat is geen probleem zolang je doorsnee voeding/maaltijden afgestemd zijn op jouw stofwisseling.

Meer weten?

Neem gerust een kijkje op mijn website. Daar ontdek je alle leuke en interessante lezingen en workshops. Wil je meer te weten komen over wat ‘Eten volgens je stofwisselingstype’ is, kom dan naar een van de onderstaande lezingen:

– Lezing + aangepaste hapjes op donderdag 15 maart in Illie Mangaro, Sassevaartstraat 47, 9000 Gent.
– Lezing op donderdag 22 maart, Viaductstraat 1, 8000 Brugge.

Sabine Martens
www.sabinemartens.be


————————————————————————————————————

★ Shine! Circle Sessie 22 april: ontdek jouw passie! ★

Een dag lang de diepte in met workshops en lezingen van Hannah Cuppen (auteur van Liefdesbang en Liefdesroep), Elvira van Rijn (oprichter van Maya Wijsheid) en Caroline Laan (initiatiefneemster Shine!)

Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!
Er is nu een Early Bird kortingsactie!

PROGRAMMA SCS 22-04

Shine! Circle Sessie 22-04: ontdek jouw passie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *