Geen enkel dieet past werkelijk bij je

Op mijn negentiende heb ik een heel streng dieet gevolgd om mijn darmen weer op de rit te krijgen. Ik was daarvoor erg ziek geweest door een voedselvergiftiging en mijn darmen waren daarna jaren van slag. Ik had ook nog antibiotica geslikt, wat mijn darmflora had vernietigd. Soms at ik liever niet, zodat ik tenminste geen pijn had.

Gillend gek

Na drie jaar kwam ik via een natuurarts op een histamine-arm, suikervrij, melkvrij en glutenvrij dieet terecht. Histamine-arm betekent eigenlijk dat je zo’n beetje alles met smaak niet kan eten. Rijkelijk smakende voeding zoals tomaten, ananas, kruiden, chocolade en alcohol was nog maar een selectie uit de lijst van beperkingen. Natuurlijk werd ik gillend gek en rende ik zo’n één keer per maand uit frustratie naar de Mc Donalds (waar je mij nu niet levend zal vinden haha). Het dieet werkte wel, na een heel jaar zwoegen kon ik eindelijk weer opbouwen en werkelijk alles weer eten! Yes! Misschien had het maar een half jaar geduurd, als ik niet naar de Mc Donalds was geweest. Cheatday werkt namelijk niet voor je. Gelukkig heb je tegenwoordig heel veel gezonde eettentjes en kan je je cheatday op een gezonde manier vieren.

Wat is nu nog slechter dan slecht eten?

Stress. Diëten geven ontzettend veel stress en frustratie. Je bent jezelf continue aan het beperken. Je kan niet luisteren naar je natuurlijke impulsen voor voeding. Je negeert dus de taal van je lichaam. Je leert er maar weinig goede dingen van, het enige is wellicht de discipline om te luisteren naar je eigen belofte. Maar als je die doorbreekt, word je boos op jezelf en dat werkt natuurlijk averechts voor je vertrouwen in jezelf. Kortom; diëten, niet doen!

Luisteren naar je lichaam

Je lichaam is continue in beweging. Het leven is continue in beweging. Je lichaam communiceert naar jou precies wat het nodig heeft. Het interpreteren is alleen een ongekende kunst. Om het juist te kunnen vertalen, moet je wel een rijk smaakpallet kennen. Hoe smaakt wrang, bitter, zuur, zoet of zout? Aan welke van deze smaken heeft je lichaam behoefte? Eet je alle soorten groentes en fruit? Wist je dat je werkelijk kan smachten naar komkommer of bessensap? Om smaak zo goed mogelijk te kunnen onderscheiden is het verstandig als je eerst met suiker stopt. Suiker vervlakt je smaak. Natuurlijk zijn er vele vele andere redenen om met suiker te stoppen. Maar ik houd het er nu op dat het je communicatie verstoort. Wil je beter naar je lichaam kunnen luisteren? Start dan met je pakjes en potjes in te ruilen voor de suikervrije, natuurlijke variant. En stop met frisdranken en sapjes! Gratis ebook: Alles over stoppen met suiker

Gewoon ontspannen

Je kunt je smaken vertalen naar wat je lichaam van je vraagt. Het zal elk moment verschillen. De ene keer zal je meer zin hebben in zure room, citroenyoghurt en frisse salades om je nieren te ondersteunen. De andere keer heb je zin in dadels, pompoensoep en kaki fruit om de milt in balans te brengen. Dan weer komt de trek naar witlof, muntthee, en spruitjes, omdat je lever wat aandacht verlangt. Wat is het toch heerlijk om daar naar te mogen luisteren. Wat viert je lichaam feest als je de voeding hebt gevonden. Een werkelijk foodorgasme! Hier geniet je veel meer van, dan van die suikerrijke producten! Het is niet te vergelijken! En geen restricties meer, gewoon mogen luisteren. Gewoon ontspannen. Heerlijk.

Geen dieet, maar natuurlijk eten

Tijdens mijn zware dieetperiode leerde ik puur te koken. Puur natuur. Ik geloof dat ik ook best was genezen als ik gewoon had gefocust op puur natuur eten, zonder alle restricties, met wat ondersteunende supplementen. Of een week licht vasten met ondersteunende kruiden en supplementen. Dat is een stuk minder zwaar, dan een jaar lang discipline opbrengen. Je moet alleen weten hoe! Gelukkig is er nu een overvloed aan kookboeken, detoxprogramma’s te vinden. De nazorg die de therapeut niet biedt.

Ieder z’n specialiteit

Ik was niet de enige die het miste en ik ben zo blij met deze groei! Iedereen heeft zo zijn specialiteit en samen geven we de wereld een kleurig aanbod! Mijn specialiteit is het begeleiden van het emotionele proces bij lichamelijke klachten. Maar ik kook graag en zet dat op Instagram. Wil je mij volgen? www.instagram.com/impuls_voeding In elke beschrijving zet ik een recept en wat het doet voor je lichaam. Puur ter inspiratie.

Geniet ervan!
 

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *