Eco-fashion: geitenwollen sokken of hippe trend?

Wie mij al een tijdje volgt weet ik ben fan! Van duurzame kleding. Nee, ik ga hier niet een morele preek houden van wat je wel of niet moet doen of wat ik vind dat goed is. Maar ik wil graag mensen bewust maken van wat we consumeren. Kiezen doe je zelf.

Duurzaam proces

Uiteraard houd ik van kleding. Van mooie materialen, bijzondere ontwerpen en de ambacht van het maken van stoffen en kleding. Ik vind het iedere keer weer een wonder als je bedenkt wat er allemaal voor nodig is om een simpele spijkerbroek te maken of een bloesje. Als consument zijn we ons vaak niet bewust door hoeveel handen deze kledingstukken al gegaan zijn. En hoeveel mensen er geld aan verdienen. Wij als consument hebben een beperkt budget en willen natuurlijk zoveel mogelijk waar voor ons geld krijgen. Dat geldt ook voor mij. Maar wist je, dat als je een T-Shirt voor € 2 of een Spijkerbroek voor € 15 koopt, dit betekent dat de mensen die het gemaakt hebben totaal geen fatsoenlijk salaris krijgen? Maar niet alleen de mensen lijden eronder, ook de natuur!

Talking dress

Wist je dat de ‘gewone’ katoen bijna altijd afkomstig is van GMO planten (genetisch gemanipuleerd) en dus heel veel pesticiden nodig hebben om te groeien? Voor een katoenen t-shirt en een spijkerbroek is al gauw 10.000 liter water nodig voor de productie! Hoe duurzaam is dat? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Voor mij reden genoeg om zoveel mogelijk bewust te kiezen schone kleding. Wil je meer informatie over dit onderwerp en graag bewuster kiezen voor duurzame kleding en levensstijl? Dan raad ik je het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot te lezen.

Duurzaam en trendy bestaat

Gelukkig hoeven we niet meer in geitenwollen sokken en jute jurkjes rond te lopen als we duurzame kleding willen dragen. Er is ondertussen heel veel mooie en hippe mode verkrijgbaar. Uiteraard niet in de prijsklas van een Primark of H&M. De prijzen liggen voor een sprijkerbroek +/- € 90, voor een zomer jurk € 120 en een t-shirt € 30. Uiteraard is dit afhankelijk of iets van zijde, katoen of wol gemaakt is.

Tips

Er is een aantal heel leuke winkels die ik je kan aanbevelen:

  • Brand Mission in Haarlem: http://www.brandmission.nl
  • Nukuhiva in Amsterdam en Utrecht: http://nukuhiva.nl
  • Fabulouse Fair Fashion webshop: http://www.fabulousfairfashion.nl


    Veel plezier bij het ontdekken van een andere kledingsstijl. Wil je graag hulp bij het samenstellen van een duurzame garderobe? Graag help ik je hierbij. Neem vrijblijvend contact op via colorage@me.com

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *