Door de sluier van illusie heenkijken

illusie

Vorige week was het volle maan. Een prachtig moment voor stilte, bezinning en reflectie. De enige plek waar al onze vragen beantwoord worden, is wanneer we ons in stilte hullen en bereid zijn om onze blik naar binnen te richten. Om zonder oordeel of zonder oordeel over ons oordeel waar te nemen. En onszelf en onze ervaringen waar te nemen in het hier en nu.

Verhalen uit het verleden

Zonder de projectie van ‘verhalen’ uit het verleden op dat wat we in het hier en nu ervaren. De nadruk ligt op het woord ‘verhalen’, want dit woord impliceert dat we onszelf verhalen vertellen over wat we waarnemen. Maar wat nu als we die verhalen niet zelf bedenken en wat als deze verhalen een andere oorsprong hebben dan onszelf?

De weg naar zelfrealisatie

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door klassieke Yoga. Ik zie Yoga als middel op de weg naar zelfrealisatie. De weg die leidt tot acceptatie van wie we zijn voorbij ons Ego, onze verlangens, onze verwachtingen en zonder de verwachtingen die anderen van ons hebben, onze impulsen, onze gedragingen, ons imago, ons oordelen, ons veroordelen etc..

Bewust kunnen zijn

Door het beoefenen van Yoga en door haar te integreren in het dagelijks leven, denk daarbij ook aan ademhaling, meditatie, positief denken, voeding, ontspanning en lichaamshoudingen, ontstaat de mogelijkheid om door de sluier van illusie heen te kijken en een glimp op te vangen van wie we ten diepste zijn. Door het blijven beoefenen van Yoga hoeft het niet bij deze hernieuwde kennismaking, een glimp, te blijven maar kunnen we wie we ten diepste zijn integreren in alle facetten van ons leven. Yoga draait in mijn beleving om het licht laten schijnen op dat wat zich in het donker begeeft, zodat we bewust kunnen zijn en tot inzicht kunnen komen.

Hier en nu

Mijn andere fascinatie die hierin verweven zit en vrijwel naadloos aansluit op deze visie is systemisch werk. Om te weten wie je bent, werkelijk bent, is het nodig om achterom te kijken. Niet alleen wie je was en het pad dat je tot op heden hebt afgelegd, maar ook naar de generaties voor jou. Welke gebeurtenissen zijn er geweest waarvan de impact generatie op generatie is doorgegeven? Welke verstrikkingen zijn hierdoor ontstaan? Op welke wijze dragen wij in het hier en nu de impact van wat in een ver verleden als trauma is ervaren? En hoe beïnvloedt dit ons leven in het hier en nu?

De generaties voor jou

Noem het zelfonderzoek, bezinning of reflectie. Wie je bent, wie je werkelijk bent, is een samenkomst van alle generaties voor jou waarvan je iets bij en in je draagt wat maakt dat je vandaag de dag ervaart wat je ervaart. Hoe je jezelf en anderen ervaart. Hoe je de wereld ziet en ervaart. De (beperkende) overtuigingen die je hebt. De angsten die je waarneemt. Je diepste verlangens, behoeften en hunkeringen. Hoe je in het leven staat. De mate waarin je in staat bent om werkelijk jezelf te zijn. De mate waarin je jezelf en anderen afwijst. Over je oordelen en over het veroordelen.

Je ware zelf

Om te weten wie je werkelijk bent, dien je dus zo af en toe eens achterom te kijken naar wie of wat is geweest en wie of wat niet kon, mocht of wilde zijn. Naar allen die je voor gegaan zijn, fysiek levend en heen gegaan. Degenen die Moeder Aarde bewandeld hebben en degenen die deze kans niet konden, mochten of wilden aangrijpen. Het achterom kijken in stilte en het stellen van vragen op passende momenten geeft op exact de juiste momenten de antwoorden om jezelf en anderen vanuit compassie en liefde te ervaren. En om daadwerkelijk jezelf, je ware zelf, te kunnen, mogen en willen zijn.

Rashna Tjikhoeri

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs en boekentips ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *