De bewezen positieve effecten van mindfulness
Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat mindfulness een positieve werking heeft op zo ongeveer alles. Maar wist jij dat dit ook wetenschappelijk is bewezen? Het aantal wetenschappelijke studies met betrekking tot de effecten van mindfulness is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Veel van deze studies hebben zich vooral gericht op de impact van de acht weken durende mindfulnesstraining op de deelnemers, en de resultaten zijn echt enorm positief. Ik neem je even mee in een aantal van de onderzoeksresultaten.
1. Vermindering van spanning en onrust
Een onderzoek uitgevoerd door pioniers op het gebied van neurowetenschap, Richard Davidson en Jon Kabat-Zinn, onder medewerkers van een biotech-bedrijf, toonde aan dat mensen na slechts acht weken mindfulnesstraining meetbaar minder spanning en onrust ervoeren. Bovendien werd er in de hersengebieden die verband houden met positieve emoties aanzienlijk meer activiteit waargenomen. Een verrassend neveneffect was een meetbare verbetering van het immuunsysteem. Kortom, na acht weken mindfulnesstraining waren deelnemers meetbaar gelukkiger, meer ontspannen en gezonder.
2. Aanzienlijke stressvermindering
Onderzoekers van het Wexner Medical Center aan de Ohio State University voerden wetenschappelijk onderzoek uit onder medewerkers van een Intensive Care Unit, waar de stress voortdurend hoog is. Het onderzoek toonde aan dat de stressniveaus van de medewerkers al na acht trainingssessies met veertig procent waren afgenomen. Via deze link kom je bij het onderzoek.
3. Minder piekeren
Onderzoekers Dawn Querstret en hoogleraar Mark Cropley van de University of Surrey analyseerden 19 studies en concludeerden dat mindfulnesstrainingen succesvol zijn in het verminderen van zorgen en daarmee weer tot een vermindering van stress.
4. Vermindering van negatief denken
Een tweejarig onderzoek onder leiding van Dr. Willem Kuyken, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Oxford, toonde aan dat mensen met een geschiedenis van terugkerende depressies die mindfulnesstraining hadden gevolgd, minder last hadden van negatieve gedachten en zorgen. Kuyken verklaarde dat mindfulness even effectief is tegen depressies als medicijnen.
5. Verbeterd geheugen en leervermogen
Wetenschapper Antoine Lutz ontdekte dat ervaren mindfulnessbeoefenaars in staat waren gammahersengolven met een hoge amplitude te genereren, wat een meetbare indicatie is van uitstekend geheugen en leervermogen. Bovendien bleek uit zijn onderzoek dat dit vermogen niet alleen direct na het mediteren aanwezig was, maar ook behouden bleef wanneer ze niet aan het mediteren waren.
6. Sneller ziekteherstel
Jon Kabat-Zinn ontdekte dat psoriasispatiënten na een acht weken durende mindfulnesstraining sneller genazen. Deelnemers kregen dezelfde behandeling, maar slechts de helft ontving gedurende de behandelingsperiode mindfulnessinstructies.
Resume: de resultaten liegen er niet om!
De resultaten liegen er dus niet om. Bij een overzicht van alle onderzoeken en de feitelijke effecten die we zien bij deelnemers aan mindfulnesstrainingen kunnen we concluderen dat:
• Mindfulnesstraining leidt tot minder stress en onrust, vermindert piekeren en helpt mensen beter om te gaan met stressvolle situaties.
• Het verbetert de concentratie, het leervermogen en het geheugen.
• Het heeft bewezen positieve effecten op de algehele gezondheid, fitheid en het herstel na ziekte.
• Het verhoogt het algemene gevoel van tevredenheid en geluk.
• Het vergroot zelfbewustzijn en zelfvertrouwen.
• Het verbetert het zelfmanagement van mensen.
Kortom, de wetenschap ondersteunt de positieve effecten van mindfulness op diverse gebieden. Wil je ook profiteren van deze voordelen en meedoen aan de achtweekse training? Ik geef regelmatig mindfulnesstraining in Amsterdam en ook online. Klik hier voor meer informatie en de data.
Ik ontmoet je graag!
Lfs Caroline ❤️
—————————————————–
Wil jij meer van mindfulness weten en leren mediteren? Ik geef regelmatig mindfulnesstraining. Heb je al meditatie-ervaring en vind je het fijn om in een groep te mediteren? Ik organiseer twee keer per maand een mindfulness practice avond in Amsterdam. Je bent van harte welkom!