De 3 P’s voor een burn-out

Onlangs zat ik met een groep vriendinnen in de kroeg. Het merendeel van ons is zelfstandig ondernemer en we zaten te bomen over hoe onze bedrijven liepen. Wat er goed gaat, wat beter kan enzovoort. Op een gegeven moment kwam in de discussie ter sprake waarom je een bepaalde klus wel of niet zou aannemen.

Voor je er JA op zegt

Een van mijn vriendinnen noemde toen de 3 P’s: Poen (verdien je er lekker mee), Plezier (geeft de klus je plezier en voldoening) en Prestige (levert de klus je aanzien op of is de klus handig als opstapje naar iets dat je plezier of poen gaat opleveren in de toekomst). Tenminste twee van die P’s zouden in een klus aanwezig moeten zijn voor je er JA op zegt.

Drie kanten

Die drie P’s triggerden bij mij iets. En dan niet de inhoud van de P’s, maar de letter P zelf. Ik liep namelijk al een tijdje rond met het idee een artikel te schrijven over de drie P’s voor een burn-out. Drie hele andere P’s dan die hierboven beschreven. In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met stress- en burn-outklachten. Ze lopen vast en daardoor stroomt de flow niet meer in hun leven. En altijd spelen er bij deze mensen drie kanten een rol in het ontstaan van de klachten. Deze mensen hebben last van een hele sterke Pusher, Perfectionist en Pleaser. De drie P’s voor een burn-out.

Het voorbeeld van de bus

Ik zal uitleggen wat deze kanten inhouden. Wie weet herken je er iets bij jezelf van. Ieder mens bestaat uit verschillende kanten. Bij de één zijn bepaalde kanten sterker aanwezig dan bij een ander. Dit heeft te maken met je genetische opbouw, de invloed van je opvoeding en omgeving en de ervaringen die je meemaakt in je leven. Een mooie metafoor is die van een bus. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke bus met alle kanten van jezelf daarin. Sommige kanten die heel erg aanwezig zijn zitten voor in de bus. Deze zijn vaak van thuis uit gestimuleerd. Verder achterin de bus zitten de kanten die minder gewaardeerd werden en helemaal in de kofferbak zitten kanten die er echt niet mochten zijn.

Eigenschappen van de P’s

Bij mensen met burn-outklachten zitten, de Pusher, de Perfectionist en de Pleaser voorin de bus. De Pusher zorgt ervoor dat je maar doorgaat, ook als het tegenzit of je eigenlijk al te moe bent. De Pusher is bang dat het niet afkomt en dwingt je om nog even door te gaan. De Perfectionist tettert daarbij in je oor dat het ook nog niet goed genoeg is, dat het beter kan, dat je niet mag falen en geen steken mag laten vallen. De Pleaser wil graag aardig gevonden worden en is als de dood dat anderen niet blij met je zijn.

Tegenhangers nodig

Deze drie P’s zijn ingrediënten voor een burn-out. Ze zorgen ervoor dat je opgebrand raakt en dat op een gegeven moment het licht uitgaat. Die Pusher, de Perfectionist en de Pleaser zullen niet snel Nee zeggen. Daar heb je iemand anders voor nodig. Een Grenzensteller, een Levensgenieter, een Milde liefdevolle kant. Heel belangrijk om die meer ruimte te gaan geven als je merkt dat je leven vaak geregeerd wordt door de drie P’s.

Hoe ga jij ermee om?

Herken je je in de drie P’s? Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervaart en ermee omgaat? Wil je meer flow in je leven? Vraag gratis de 3 Magische visualisaties voor meer levensflow aan op //frederikemewe.nl/visualisatie/

Warme groet,
Frederike

————————————————————————————————————

★ Wil je leren vertrouwen op je intuïtie? ★


Wil je ook ook beter in contact komen met je intuïtie en leren vertrouwen op jouw innerlijke stem? En vraag je jezelf weleens af hoe je intuitie herkent en hoe je er in de hectiek van het dagelijks leven verbinding mee houdt?

Op zondag 4 februari aanstaande gaan we tijdens de Shine! Circle Sessie een dag lang in op deze vragen. Met workshops en lezingen van verschillende gastsprekers waaronder Tijn Touber!

Klik op onderstaande button voor meer info en ticketverkoop!
Er is nu een Early Bird kortingsactie!

PROGRAMMA SCS 4-02

In deze video vertelt Tijn Touber wat hij die dag gaat brengen:


Wil je de sfeer proeven? Kijk dan de ‘aftermovie’ van de vorige keer!

4 Comments

 • Peter68 schreef:

  Ik kreeg in 2007 een burn-out die ik overigens pas in 2011 “toen mijn hele kaartenhuis in elkaar was gedonderd” herkende. Ik was een workaholic en maakte belachelijk veel uren. Ik werkte in de politiek dus veel vergaderingen overdag en in de avond die nergens over gingen en als ik dan thuis kwam dook ik in mijn pc om mijn mailbox te legen en daarna ging ik stukken lezen en rapporten zitten schrijven.

  Ik stond rond 10 uur op maar lag er vaak pas om 4 of 6 uur in. Nu ben ik altijd een nacht mens geweest dus dat vond ik niet erg maar het sloopte mijn huwelijk en mezelf ook trouwens. In 2007 ben ik gestopt met de politiek omdat ik het niet meer trok maar toen kwam ik in conflict met mezelf, ik kreeg ook te maken met de geesten uit mijn traumatische jeugd en maakte nog steeds veel uren.

  In 2011 storten alles in, mijn huwelijk was voorbij en ik werd zelfs 4 maanden dakloos (okt-jan 2012). Achteraf bezien had ik las van Perfectionist (1-P), Workaholic (1-W) en Eigenwijs (1-E). Ik ben geen pleaser en heb ook niets met prestige/status. Het zal me aan mijn reet roesten wat mensen van mij denken, zeggen of vinden.

  Alles wat ik doe of heb gedaan heb ik niet gedaan om er zelf beter van te worden maar voor het algemene goed. Voor mijn mede mens dus. Ik heb ook nog nooit een cent ontvangen voor mijn werk in de politiek laat staan een dankjewel van mijn partij voor al het werk dat ik heb gedaan.

  De burn-out ben ik nog steeds niet te boven en dat zal waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Ik heb verschrikkelijk veel ellende meegemaakt in mijn leven maar wat er in 2011 gebeurde was wel een van de meest ingrijpende van allemaal.

  • Frederike Mewe schreef:

   Dag Peter,

   Wat een verhaal. Zo te lezen heb jij behoorlijk wat op je bord gehad in je leven. Ik kan me zo maar voorstellen dat dat alles bij elkaar ervoor heeft gezorgd dat je in die burn-out geraakt bent. Burn-out is nog steeds geen officiële diagnose en er kunnen nogal wat aanleidingen zijn om een burn-out te krijgen. Naast de 3 P’s die ik noem zijn er dus zeker veel andere aanleidingen/oorzaken te noemen. En ieder heeft zijn persoonlijke verhaal dat blijkt maar weer.
   Ik wens je veel sterkte!
   Warme groet, Frederike

 • Sheila schreef:

  Hallo,

  Ik herken mijzelf niet in alle P’s.
  Maar de grootste uitdaging en stressveroorzaker (burnout) vind ik toch wel het MOETEN in onze maatschappij. Waar ik als alleenstaande ouder (zonder vangnet) toch echt tegen aan loop. Want je MOET werken. Ook al is het te veel, je MOET door, want wie doet het anders? En als je dan ziek wordt (burnout) dan kom je pas echt in de mallemolen van het MOETEN. Want anderen gaan dan over jou beslissen wat goed voor je is? en wat je MOET doen. Eerst om beter te worden en vervolgens om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

  Ik merk van alle dingen die ik lees over burnout dat dit nergens naar voren komt. Terwijl ik van mening ben dat dit wel eens de grootste veroorzaker zou kunnen zijn.

  Met vriendelijke groet, Sheila

  • Frederike Mewe schreef:

   Hi Sheila, wat haal je hier een belangrijk punt aan. We leven in een gekke tijd. Een tijd waarin van alles kan, er heel veel mogelijkheden zijn. Maar die zorgen gelijk ook voor een heleboel keuzes en het gevoel van alles te moeten. Ik zeg bewust gevoel, want soms zit het meer in je eigen hoofd dan dat de omgeving het van je verwacht. Daar zou je eens bij jezelf naar kunnen kijken. Wat moet je van jezelf? Wat gebeurt er als je een grens aangeeft? Wat als jij bepaalt wat goed voor je is en daarnaar gaat handelen? Als je ‘moeten’ vervangt door ‘willen’? Hoe zou je leven er dan uit gaan zien? Ik weet het, dit zijn pittige vragen, maar ze kunnen je helpen om minder te moeten in je leven. Doe er vooral mee wat je wilt. Want het moet natuurlijk niet ;).
   Veel sterkte!
   Warme groet,
   Frederike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *