Als je kind zich niet gelukkig voelt

Deze inspiratiebrief schrijf ik vanuit mijn moederhart voor jou. Het doet pijn in je moederhart als je merkt dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit of zich zelfs echt ongelukkig voelt. Je weet dat er dan echte veranderingen nodig zijn. Welke bijdrage kan jij zelf geven om te zorgen dat je kind zich heerlijk voelt en geniet van het leven?

Waar zit het vol mee?

Allereerst is het goed om te weten waar de emmer van je kind nu echt vol mee zit en waardoor het dreigt te overstromen of al overstroomt. Ga zelf eerst eens na waar zijn of haar emmer vol mee zit, doe dit eventueel met je partner samen als dat mogelijk is. Schrijf dit eens uit.

Ongestoord in rust

Ga vervolgens met je kind samen na wat er in de volle emmer zit: Neem hier echt even een momentje de tijd voor om dit ongestoord in rust en in een veilige omgeving te doen. Hier volgen enkele tips van aanpak:

1. Teken op een vel papier een emmer en vraag je kind een streep te trekken hoe vol de emmer zit.

2. Vraag vervolgens eerst zelf aan je kind wat er in zit en schrijf dit samen in de emmer en trek steeds een horizontale streep tussen de verschillende klachten/ gedachtes.

3. Laat vervolgens je kind (afhankelijk van leeftijd) aangeven hoe groot deze klacht of gedachte aanwezig is in de emmer. Van 0 tot 10 (teken een lijn op een ander papier en laat je kind dan zelf een streepje zetten) of van 0 tot 100%.

Om je even op weg te helpen

Dit zijn klachten die ik vaak bij kinderen uit de emmer zie stromen:
– vermoeidheid en slecht slapen
– verdriet of boosheid over…
– slechter concentreren, blijvende onrust
– angstig zijn, soms zelfs in totale paniek raken,
– zich afreageren, en dit dan met name thuis (want daar voelt het kind zich veilig)
– niet meer naar school willen,
– boos zijn / tot een ontploffing aan toe,
– buikpijn, hoofdpijn, eczeem
– in bed plassen
– meer angst voor nieuwe situaties
etc etc.

Oorzaken uitsluiten

Het zijn klachten die zeer divers zijn en in verschillende ‘soorten en gradaties’ voor kunnen komen. Het is belangrijk om oorzaken uit te sluiten als je kind last heeft van lichamelijke klachten. Dus ga hiervoor altijd naar een huisarts toe. Zodra je meer inzichtelijk hebt wat je kind nu echt bezighoudt kan je gerichter actie ondernemen. Als ouder heb je de gouden sleutel in handen om die acties (ook in gedachten, gevoelens en emoties) in te zetten die voor een echte verandering bij je kind, bij jou en je gezin zorgen. Zodat je kind zich fijn voelt en geniet van het leven.

Je hoeft het niet alleen te doen

Gelukkig kunnen kinderen en hun ouders heel goed geholpen worden door verschillende instanties en psychologen/therapeuten/coaches etc. Je hoeft het niet alleen te doen. Maar het kan ook zijn dat deze acties nog niet naar het gewenste resultaat leiden: Dat het zonnetje in je kind nog niet volop straalt. Dat is één van die momenten dat ouders de weg naar mijn praktijk vinden. En kiezen voor het 3 maanden kindercoachingstraject: Een stralend opgroeiend kind.

HIER kan je er alles over verder lezen.
www.praktijkuitzichtdoorinzicht.nl/contact/

Lieve groet,
Manon

PS:
Wist je dat je altijd gratis en vrijblijvend gebruik kan maken van een kennismakingsgesprek van 60 minuten als je interesse hebt voor het coachingstraject: Een stralend opgroeiend kind. Je krijgt dan ook meteen 2 waardevolle tips mee.
 

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *