Afvallen: de relatie met je lichaam en jezelf

Afvallen en op weg naar een blijvend gezond gewicht. Het is een diep verlangen en grote wens voor veel vrouwen. Helaas loopt het voor velen vaak uit op een deceptie. Ook al vliegen de kilo’s er in het begin snel vanaf, dat blijkt zeker geen garantie voor een toekomstig slank lichaam.

De relatie met je lichaam

Voor veel vrouwen is de relatie met hun lichaam een behoorlijk issue. Als je ziet hoe onbekommerd kinderen nog zijn met betrekking tot hun lichaam. Ze leven in het moment en pakken dat moment om lekker van te genieten. Ze leven, doen gewoon lekker hun ding en zijn wie ze zijn. Ze denken niet na over hoe ze eruit zien of wat een ander van hen denkt. Heerlijk!

In gevecht zijn

Toch wel jammer dat de kindertijd zo kort is. In de puberteit, die voor veel meisjes steeds vroeger lijkt te beginnen, start een zelfontdekkingstocht. De bewustwording van zichzelf en het eigen lichaam. Eén vervelende opmerking kan voor sommigen al funest zijn en zorgen voor onzekerheid. Soms zelfs voor een minderwaardigheidscomplex… Ook zijn er heel wat slanke meisjes die een ‘gevecht’ voeren met hun lichaam en hoe ze er uitzien. De media doet ons geloven dat het altijd anders, mooier en beter kan. Dat alles maakbaar is. En als het ons niet lukt om aan die onhaalbare maatstaven te voldoen, denken we dat het aan onszelf ligt. Zo jammer, hoe fijn zou het zijn als elke vrouw blij is met wie ze is en doet waar zij zich prettig bij voelt!

De relatie met jezelf

De relatie met het eigen lichaam, gaat samen met de relatie die je met jezelf hebt. De relatie met onszelf hangt samen met ons karakter en wie we zijn. Of je behoefte hebt aan bevestiging of niet. De één is gevoeliger voor kritiek of wat anderen vinden, dan de ander. Het ligt ook aan onze opvoeding en aan wat we hebben meegemaakt. Wat we meemaken en onze perceptie daarover, bepaald mede ons zelfbeeld. Het betekent niet dat als je gevoelig bent, je niks kunt veranderen aan jouw manier van omgaan met jezelf en je eigen lichaam. Alles begint bij bewustwording en bij zelfkennis. We zien onze innerlijke dialoog vaak als iets dat er nu eenmaal is en waar we niks aan kunnen doen. Maar niets is minder waar. Op het moment dat je bewust wordt van wat je tegen jezelf zegt, heb je een keuze.

Kies voor bewustwording

Je kunt alleen maar iets veranderen waar je je bewust van bent. Houd eens een week een notitieboekje bij. Zet elk uur een reminder in je telefoon en schrijf dan wat steekwoorden op van de gedachten die je dat uur hebt gehad. De meeste gedachten die wij hebben, zijn herhalende gedachten. Het schijnt dat we soms jarenlang in een vicieuze cirkel draaien van dezelfde gedachten. Als je dit leest, besef je nu misschien waarom het je niet lukt om bepaalde dingen in je leven te veranderen.

Affirmaties

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Die zich door herhaling in je leven gaat manifesteren. Letterlijk betekent het: bevestiging, bekrachtiging. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat je hersenen geloven wat ze vaak zien of horen. Een krachtige affirmatie beïnvloedt het onderbewustzijn en herprogrammeert als het ware de hersenen. Het beste is om een positieve gedachte te formuleren in de tegenwoordige tijd. ‘Ik sta in mijn kracht’, of ‘Ik accepteer mezelf zoals ik ben’, zijn goede voorbeelden. Door de gedachte regelmatig in je hoofd te herhalen, bevestig je de inhoudelijke boodschap en bekrachtig je de uitwerking daarvan op je leven of wereldbeeld. (Bron: www.spiritueelwoordenboek.nl/woordenboek/A/affirmatie)

Jouw waarheid

Elke dag affirmeren werkt! Besef dat negatieve herhalende gedachten net zo krachtig zijn. Dus als jij al jarenlang dezelfde gedachte hebt, dan is die gedachte inmiddels een deel van wie jij bent (geworden). Dat gebeurt vaak onbewust. Misschien zeg jij al jaren ‘ik kan niet afvallen, het ligt aan mijn genen’. Zo lang je dit aan jezelf blijft vertellen, zal dit jouw waarheid zijn en kan er niets veranderen aan jouw situatie en in je leven. Maak een keuze!

Onbewuste gedachten

Wil jij een ander leven, begin dan vandaag nog met opmerkzaam worden van je gedachten. En complimenteer jezelf als je opmerkt dat je gedachten negatief zijn. Bewustwording is namelijk de eerste stap! Hoe vaker je het gaat opmerken, hoe beter. Zie het niet als negatief, zie het als iets nieuws ontdekken en leren. Je ontdekt dat er onbewust best wat negatieve gedachten zijn. Dat vind je misschien niet leuk. Maar als je het gaat leren opmerken, heb je steeds de mogelijkheid om de gedachte te vervangen voor een positieve zin/affirmatie. Inzicht is belangrijk en de eerste stap, maar je kan nog zo bewust zijn van wat er fout gaat, als je niet in actie komt zal er nog niets veranderen…

Eerste stap

Ik wens je veel kennis en inzicht en daarbij de motivatie en kracht om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen!
Wil jij naar een blijvend gezond gewicht, zet dan de eerste stap om inzicht te krijgen in je valkuilen en hoe je die kunt voorkomen. Je kunt je hier inschrijven voor mijn gratis ebook: health2happiness.nl/gratis-e-book/

Veel liefs,
Mandy

Website: /health2happiness.nl/over-mij/
Facebook: Health2Happiness

 

————————————————————————————————————

Wil jij ook wekelijks de beste blogs ontvangen? Meld je dan hier aan en ontvang ★YOUR WEEKLY SHINE★ als eerste in je inbox!

Enneh… volg je ons eigenlijk al op Facebook? Jouw dagelijkse dosis Shine! direct op je tijdlijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *