Je relatie als spiegel
Geschreven door Rashna Tjikhoeri
In mijn vorige blog schreef ik al dat ik geloof dat elke relatie in ons leven een spiegel vormt voor datgene wat in ons leeft en wat geheeld mag worden. Deze blog is daar een vervolg op. Ik richt me bij deze tot de vrouw die een relatie heeft die haar niet (volledig) vervuld.
Scheurtjes in het ideaal beeld
Wellicht bevind je je in zo’n situatie. Je hebt iemand ontmoet en denkt daarmee oud en gelukkig te zullen worden. In het begin lijkt alles te kloppen. Jullie vullen elkaar aan. Je investeert beiden in de relatie en doet een poging om elkaars eigenaardigheden te snappen en te accepteren. Naarmate de relatie vordert, blijken zich scheurtjes te vertonen in het ideaal beeld dat je voor jezelf en jullie samen had geschetst. De zogenaamde verliefdheidsfase is over en je word via je partner geconfronteerd met die delen van jezelf die je het liefst voor de buitenwereld verborgen houdt of delen waarmee je op bewust niveau nog niet eerder kennis hebt gemaakt. Alleen herken je deze delen op het moment zelf misschien niet als zodanig en is de kans aanwezig dat je ze op je partner projecteert als iets wat je irriteert aan de ander.
Een diep verlangen
Een partner, zeker een liefdespartner, geeft ons vaak een mooi inkijkje in datgene wat diep binnenin ons leeft. Dat wat je voor de buitenwereld vaak uit ontkenning, angst, schuld of schaamte verborgen houdt, toont zich ineens via de persoon waarmee je een relatie hebt. Wellicht ervaar je dit op zo’n moment als ongemakkelijk of confronterend. Of je weet je er geen raad mee. Het kan verhelderend zijn om je ervan bewust te zijn dat onder gevoelens van ontkenning, angst, schuld en schaamte vaak een diep onvervuld verlangen ligt. Een diep verlangen dat er al heel lang zit. Een verlangen dat je wellicht hebt genegeerd of hebt weggestopt omdat er bepaalde herinneringen en/of emoties aan gekoppeld bleken te zijn die je als onprettig ervaarde.
Ertoe doen
Het kan ook gaan om een diep onvervuld verlangen waar je op bewust niveau geen weet van hebt. Iets dat zover teruggaat dat je daar geen bewuste herinnering (meer) van hebt. Dit diepe onvervulde verlangen heeft vaak te maken met de erkenning voor wie we zijn en voor datgene waar we voor staan en in geloven. Een ander onvervuld verlangen kan zijn dat we verbondenheid willen ervaren met ons zelf, anderen of een groter geheel. Of ons verlangen om onvoorwaardelijke liefde te ervaren via ons zelf of via anderen. We willen van waarde zijn. Ertoe doen.
In gesprek met je onderbewuste
Wat je onvervulde verlangen ook is, het zal zich blijven manifesteren via anderen totdat je je er bewust van bent. Het onderzoeken van je diepste onvervulde verlangen op rationeel niveau raad ik af. Uit zelfbescherming werpt het Ego vaak een muur op of creëert afleidingsmanoeuvres om je op een dwaalspoor te brengen. Wil je erachter komen wat je aller diepste onvervulde verlangen is, dan zul je de verbinding met je onderbewuste dienen te maken en ermee in gesprek moeten gaan. Dit kan o.a. door middel van meditatie, hypnose en systemisch werk. Je hebt jouw onvervulde verlangen te erkennen en jezelf te geven waar je in essentie zo naar verlangd. Jouw partner kan jouw onvervulde verlangen niet vervullen, dat dien je zelf te doen.
Rashna
Heel herkenbaar.
Inderdaad heb je er geen erg in op het moment dat het zich voor doet je voelt je erg ongemakkelijk op zo’n moment.
Iemand hoeft maar een verkeerde opmerking te maken en pats je reageert meteen als een boemerang. Vooral als je beiden de zelfde dingen in je rugzak draagt.
Erg herkenbaar… maar wat als je je verlangen hent ontdekt en je weet wat je moet doen?
De keuzes waar ik nu voor sta zullen hoe dan ook mensen pijn gaan doen….