Grenzen aangeven: een must voor hsp-ers!
Geschreven door Petra van Schaik
Ik vind deze periode altijd druk… je zit in de aanloop naar de vakantieperiode en je merkt dat de druk dan vaak op het werk groter wordt. De prikkels worden dan ook heviger en het is van belang dat je deze goed managed. Anders volgt er overprikkeling en ben je echt over je grenzen gegaan. Want dat je als HSP-er sneller overprikkeld kunt raken is een feit.Ik vind deze periode altijd druk… je zit in de aanloop naar de vakantieperiode en je merkt dat de druk dan vaak op het werk groter wordt. De prikkels worden dan ook heviger en het is van belang dat je deze goed managet. Anders volgt er overprikkeling en ben je echt over je grenzen gegaan. Want dat je als HSP-er sneller overprikkeld kunt raken is een feit.
Subtiele signalen
We hebben nu eenmaal een zenuwstelsel dat gevoeliger is dan anderen en prikkels, zoals geluid, licht, geur, etc. komen bij ons sneller en dieper binnen én we hebben een langere verwerkingstijd nodig. Maar hoe geef je nu goed je grenzen aan? Daar reik ik je graag tips voor aan. Het begint met het signaleren van je overprikkeling. Al zijn het maar hele subtiele signalen. Ben je lustelozer dan anders, heb je snel last van stress, stemmingswisselingen, een kort lontje of kun je je minder goed concentreren? Dit zijn allemaal kenmerken van overprikkeling en het is fijn als je deze signalen zo snel mogelijk herkent. Want als je ze herkent, kun je direct ingrijpen.
Balans tussen inspanning en ontspanning
Voor hsp-ers is het superbelangrijk om een goede balans te vinden in de hoeveelheid ervaringen die je te verduren krijgt. Daarnaast zorgt onderprikkeling vanwege angst voor mislukkingen voor een tekort aan positieve ervaringen. Maak daarom een zorgvuldige afweging wat je allemaal op een dag doet en zorg daaromheen dan ook voor een aantal ontspannende dingen, zoals een half uurtje hardlopen, lees een boek, maak een ontspannende boswandeling of doe helemaal niets! Zo kun je jezelf weer lekker opladen.
Zeg eens wat vaker nee
Door onze natuurlijk empathie hebben we de neiging om eerst voor de ander te zorgen en ons volledig aan een ander aan te passen. Opkomen voor onze eigen behoeften staat vaak op de achtergrond. Neem jezelf hierin serieus en respecteer je eigen behoeften. Zeg eens wat vaker nee. En een excuus of uitleg geven is niet nodig. Mensen accepteren het vaak moeiteloos.
Kalmeer jezelf
Is er toch een stresssituatie of drukke periode? Probeer erachter te komen, waar jij rustig van wordt. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Mediteer, luister muziek, loop met de hond… Zoek uit wat voor jou werkt en zet het in!
Slapen
Slaap is ongelooflijk belangrijk om te herstellen. Probeer dus ’s avonds op ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en acht uur slaap te krijgen. Zet je telefoon op de vliegtuigstand, zodat je geen last van de straling hebt.
Relaxed opstarten
En als je dan de volgende ochtend wakker wordt, spring dan niet meteen uit bed, onder de douche, en ren niet gehaast de deur uit met een boterham in je hand. Niet voor niets wordt het eerste uur van de dag The Golden Hour genoemd. Het zet de toon voor de rest van de dag en het is het moment om inspiratie op te doen. Maak daar gebruik van en breng rust in je ochtendritueel. Dit gevoel draag je de rest van de dag met je mee.
Beweeg regelmatig
Als je regelmatig actief bezig bent, heeft dit effect op je mentale toestand. Je gaat beter in je vel zitten en je voelt je energieker en krachtiger. Gebruik dus die lunchpauze eens om lekker een half uurtje te wandelen.
Agendamanagement
Kijk je agenda na en maak lijstjes waarbij je onderscheid maakt tussen dringend en belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je tijdens je werkdag haalbare deadlines maakt. Wat ook nog handig is, is om een digitale takenlijst te gebruiken. Je kunt dan met kleuren je taken verdelen en in één oogopslag zie je welke deadlines je deze dag echt moet halen en welke je uit kunt stellen.
Spam de deur uit
De hele dag worden we gevoed met prikkels en het lijkt wel alsof het steeds meer wordt. Nieuwsbrieven, junkmail, folders, tv-reclame, whatsapp… We krijgen daardoor het gevoel dat we de hele dag alles moeten checken omdat we anders het gevoel hebben dat we iets hebben gemist. Niet de bedoeling! Ga eens na aan welke informatie je echt iets hebt, maak keuzes hierin, schrijf je uit bij de non-nieuwsbrieven, stap uit whatsapp-groepen die je niets brengen en haal die Nee-Nee sticker op bij de gemeente. Je zult zien dat dit veel ruimte en rust creëert.
Petra van Schaik