Gezondheidsklachten: ermee leren leven of …?
Geschreven door Vanessa Vink
Heb jij te horen gekregen van een arts of behandelaar dat jouw klachten idiopathisch zijn? Dat je maar met jouw mysterieuze lichamelijke of psychische klachten moet leren leven, omdat ze niet weten wat de oorzaak is? Of sturen ze je ‘van het kastje naar de muur’ en komen ze er niet meer uit? Geef de moed dan niet op!
10 Tips om je te ondersteuning in je zoektocht
Graag geef ik je, uit ervaring, 10 tips mee om je te steunen in jouw zoektocht naar gezondheid.
1. Blijf (kritisch) zoeken
Gebruik het internet om geschikte informatie, behandelaars en methoden te vinden. Als de ene arts/behandelaar het niet weet, dan weet de andere het misschien wèl! Let op: check altijd wel goed wat de bron is van de informatie die je vindt. Neem dus nooit iets klakkeloos aan, omdat het ergens gedrukt staat. Zoek ook internationaal, dus google de termen van jouw symptoom in andere talen. Als ik meer informatie wil over een symptoom, dan check ik bijvoorbeeld de websites van de Mayo Clinic en dr Mercola om te zien wat zij er over te zeggen hebben. Maar medical medium Anthony William is mijn ‘go to’ nu.
2. De juiste behandelmethode
Vind een behandelmethode die bij jou past. Wat voor iemand anders goed is, hoeft niet voor jou het beste te zijn. Er zijn altijd verschillende invalshoeken: medisch, metafysisch, psychisch, psychosomatisch, energetisch, oost, west, orthomoleculair, homeopatisch, etcetera. Als de behandelmethodes complementair zijn, dan is het helemaal mooi. Holistisch kijken is prachtig. Weet dat angst in ieder geval geen goede raadgever is: vind iemand die oplossingsgerichte denker is in plaats van een doemdenker.
3. Volg je intuïtie
Altijd zelf blijven nadenken is een van de eerste lessen die ik mijn dochter heb geleerd. Word je iets voorgeschreven waarvan je weet dat je er niet tegen kan of voel je dat je een pad inslaat wat ècht niet klopt voor jou? Maak het kenbaar! Volg je intuïtie. Omdat iets algemene kennis is, hoeft het nog niet jouw waarheid te zijn. Er werd mij door een (bekende) behandelaar ooit gezegd dat ik gewoon ‘normaal’ moest eten: dus lekker Hollands een boterham met kaas. Dat was alleen niet mijn ‘normaal’, dat heb ik door schade en schande geleerd. Met mijn biotensor heb ik jaren geleden feilloos zelf uitgevonden waar ik wel en niet tegen kan om mij goed te voelen. En daar zaten gluten en zuivel niet bij kan ik je vertellen. Wow, wat een verschil!
4. Durf wijzigingen te maken
Weerstand voor verandering? Ga er doorheen en doe het gewoon. Durf wijzigingen te maken, ondanks dat je dan ‘anders’ bent.
5. Verleg de aandacht
Lijd er sociaal niet onder. Verleg de aandacht gewoon. Moet je bijvoorbeeld anders eten om gezonder te worden? Totdat je het onder de knie hebt, kan je ook lekker gaan wandelen met vrienden in plaats van in restaurants afspreken. Er zijn vast genoeg mensen in je omgeving die rekening willen houden met jouw zoektocht als jij uitlegt wat je, qua gezondheid, aan het uitvogelen bent.
6. Uit je emoties
Geef je emoties een plaats en huil uit als het even tegen zit. Jouw frustratie of boosheid, over het gevoel dat je niet gehoord wordt, kan energetisch lang in jouw energiesysteem blijven hangen (en dat kan ook weer klachten veroorzaken…). Dit merkte ik laatst nog bij een cliënt in mijn praktijk.
7. Wat je lijf je wil vertellen
Klets met je lijf. Oké, dit klinkt gek, maar leer te begrijpen wat jouw lijf je eigenlijk wil vertellen. Als je al heel lang zoekt naar antwoorden, dan kan je geneigd zijn te denken dat jouw lijf zich tegen je heeft gekeerd. Niets is minder waar: jouw lijf geeft met het symptoom aan dat er ergens iets aan de hand is. De oorzaak moet aangepakt worden: je moet niet een medicijn krijgen om het symptoom weg te drukken!
8. Wat heeft het je wel gebracht?
Is het gekozen traject niet gelukt en ben je teleurgesteld? Je hebt er vast wel iets nuttigs aan overgehouden, al is het maar dat je beter weet wat niet bij je past. Neem een pauze en ga daarna weer verder zoeken.
9. Vraag hulp
Geef niet op en vraag hulp. Hulp zoeken en je kwetsbaar opstellen is juist een teken van kracht. Niet alleen mensen kunnen hulp bieden: vraag jouw team van gidsen en beschermengelen om hulp bij het maken van de juiste beslissingen.
10. Just eat real food
In mijn ogen de belangrijkste tip: ‘Let food be thy medicine and medicine be thy food’ zei Hippocrates. Weet dat jouw lijf het beste functioneert met de juiste brandstof. In je auto doe je ook geen diesel als er benzine in moet. Beste regel is: JERF (Just Eat Real Food :-). Probeer uit te vinden wat bij jou past. Maak een voedseldagboek om te zien wanneer je wat precies tot je neemt en schrijf er ook bij wanneer je welke klachten krijgt. Misschien ga je verbanden zien. Als je bewerkt/verpakt voedsel koopt, lees dan goed de etiketten. Blijf ook hier zelf nadenken. Fabrikanten zijn heel inventief in het verzinnen van andere namen voor dingen waarvan steeds bekender wordt dat ze echt niet goed voor je zijn. Voorbeelden hiervan zijn suiker, MSG (ook wel E621) en bisphenol-A. Ze noemen het bijvoorbeeld gewoon maïsstroop, gistextract en bisphenol-B t/m Z.
Nog meer inspiratie
Hopelijk heeft deze blog je de kracht gegeven om toch weer verder te gaan in je zoektocht naar gezondheid. Kijk voor extra inspiratie naar de Ted talk van de biochemicus en moeder Katherine Reid die haar dochter van autisme afgeholpen heeft op: https://unblindmymind.org.
Ik wens je alle sterkte toe en vooral heel veel gezondheid!
Liefs Vanessa