Anders kijken naar emoties
Geschreven door Josie Kneepkens
Verdriet, boosheid, jaloezie, de meesten van ons vinden emoties maar lastige dingen. Het liefst zouden we hele dagen heppie de peppie rondlopen, lol hebben en gelukkig zijn. En grotendeels is dat ook ons geboorterecht en WAT we ZIJN, maar we HEBBEN nu eenmaal af en toe emoties. Wat is het nut en kunnen we ermee samenwerken in plaats van ons er tegen te verzetten, wegrennen en verstoppen?
Een gevoel van vrijheid
Stel je eens voor dat je ’s nachts op de snelweg rijdt en je komt terecht in een dichte mist. Je rit lijkt uren te duren en je ogen worden moe van het turen in het niets. Je wou dat je thuis was veilig en wel maar wat kan je doen? Anders dan voorzichtig rijden en de rit uitzitten? En dan is het moment daar. Ineens rijd je de mist uit. Je ziet het zwarte wegdek en de witte strepen. Er zijn weer weilanden en bomen en achterlichtjes van auto’s. Een immens gevoel van opluchting. Een gevoel van vrijheid maakt je meester.
Ome Kosmos
Wat als we met emoties hetzelfde doen? Onze Mind denkt dat we iets tegen deze lastpakken kunnen doen zoals ons ervoor verstoppen, weglopen, verdoven, overschreeuwen, weglachen en vluchten in allerlei verslavingen of afleidingen. Maar wat we ook doen de emoties komen steeds terug en het lijkt wel of Ome Kosmos steeds extremere situaties en mensen op ons pad zet net zo lang tot we de les gezien hebben en erdoor heen gaan in plaats van er omheen en ermee leren dealen.
Emoties zijn een portaal naar vrijheid
Wat als we met emoties omgaan alsof het een dichte mist is op de snelweg. We kunnen niets anders doen dan ons overgeven aan dat wat is. Er in gaan, het helemaal doorvoelen tot we aan de andere kant uitkomen waar we helder zien en dezelfde vrijheid ervaren als bij de mist. Hiermee laat je aan het Universum zien dat je de les begrepen hebt, waardoor het je niet steeds dezelfde dingen laat ervaren.
Emoties zijn energie
Wanneer we een emotie hebben komt er energie vrij. Stel je eens voor dat twee mensen tegenover elkaar staan. De een ‘valt de ander aan’ met woorden bijvoorbeeld. Als je de energie van deze mensen zou kunnen zien, dan zie je dat degene die zich aangevallen voelt steeds kleiner wordt en de ander er als een reus bovenuit toornt. Dat komt omdat degene die ‘aanvalt’ de vrijgekomen energie onttrekt van de ander. De ander voelt zich daarmee steeds zwakker en kleiner worden en weet op den duur niets meer te zeggen. Hij is uit het veld geslagen of uit zijn kracht. De ‘aanvaller’ gebruikt de energie om zijn batterijtje op te laden. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij pesten of als mensen proberen je te manipuleren of kleineren. Mensen doen dit niet expres. Het gebeurt onbewust. Maar terwijl jij jezelf misschien zwak voelt, bedenkt eens dit; Zou iemand in zijn/haar eigen kracht het nodig hebben om je te manipuleren, energie te onttrekken, klein te maken, zichzelf te overschreeuwen en veel woorden nodig te hebben?
Gebruik de energie
Als er wel daadwerkelijk gevaar is, kan je de energie van boosheid gebruiken jezelf te beschermen. Als er geen gevaar is en je maakt je kwaad bijvoorbeeld over het leed in de wereld of dierenleed, kan je de vrijgekomen energie gebruiken om je in te gaan zetten voor een bepaald project. Je kunt geld inzamelen, zelf een project opzetten of (vrijwilligers) werk gaan doen om mensen en dieren te helpen. Jaloezie helpt ons naar onszelf te gaan kijken in plaats van te vergelijken en onze eigenheid en eigenwaarde te ontdekken. Verdriet is de taal van de ziel en helpt om ons huisje schoon te maken, te reinigen. Alles heeft als doel zo eigen mogelijk te worden of eigenlijk weer te zijn. Onze originele staat van zijn te bereiken.
Anders reageren dan we gewend zijn
Als we ons aangevallen voelen, is ons geleerd terug te vechten, in woorden of fysiek. Maar vooropgesteld dat er geen daadwerkelijk gevaar is om ons tegen te beschermen, waarom zouden we terugvechten? Is het niet veel krachtiger om in je waarheid te blijven staan? Dat je als ziel veilig, heel en compleet, liefde en ongenaakbaar bent en er geen enkele reden is je te hoeven verdedigen of je gelijk te halen. Verdedigen tegen wat? Het rugzakje (beeld van de wereld) van de ander? Het zegt niets over jou en je waarde. Jij bent waardevol! Voor het Universum.
Ons ware zelf
“Maar ik moet toch grenzen stellen? Want dat is mij geleerd” vertellen sommige mensen mij als ik dit zeg en natuurlijk had ook ik lange tijd dit gevoel. Tot ik erachter kwam dat dat niet op een aanvallende manier hoeft. Ik kan ook heel rustig zeggen dit is hoe ik behandeld wil worden en het er verder bij laten. Dat hoeft toch geen discussie te worden? Ons ware zelf kan niet aangevallen vallen worden (ik heb het niet over werkelijk gevaar). Het is het Ego (gekwetste kind) van de een die het Ego (gekwetste kind) van de ander aanvalt. Tegen iemands Ego ingaan is als olie op het vuur en dient tot niets. Wanneer je in je waarheid blijft staan en niet vanuit jouw Ego reageert op de ander, dan zal je in je ‘eigen energie’ blijven. In je eigen kracht. Je verliest geen energie en je ‘aanvaller loopt als het ware tegen een glazen wand die weerspiegelt waar hij/zij mee bezig is. Je helpt hem er dus zelfs mee! Hoe mooi is dat!
Liefs Josie
fantastisch!