6 redenen om juist nu naar Griekenland te gaan

Griekenland

Zien we beelden van Griekenland, dan zien we de laatste tijd of vluchtelingen of boze Grieken die demonstreren omdat het crisis is. Dat was tien jaar geleden wel anders.

Witgekalkte huisje

Dacht je toen aan Griekenland, dan zag je een helderblauwe zee en witgekalkte huisjes voor je. En moussaka, tzatziki en ouzo! Het imago van Griekenland heeft wat te leiden onder alle berichtgeving van de afgelopen tijd. Maar ik raad je aan lekker naar Griekenland te gaan. Juist nu!

6 redenen om juist nu naar Griekenland te gaan


Reden 1: Je helpt er de Grieken mee
Een van mijn vriendinnen heeft afgelopen najaar als vrijwilliger bij een vluchtelingenkamp op Lesbos gewerkt. Het was vreselijk en heftig wat ze zag. Hele families leven dicht op elkaar in klein tenten, kinderen lopen maar wat rond en jongetjes van acht nemen soms de oudertaak over door op hun babyzusje te passen, omdat vader en moeder te getraumatiseerd zijn. In al die chaos bieden de vrijwillige hulpverleners nog enige houvast. Klinkt niet als een paradijselijke bestemming dat Lesbos, zou je denken.

Toch is mijn vriendin ervan overtuigd dat het dit wel is. “Ga juist wel hiernaartoe”, zegt ze me nadrukkelijk. “Het eiland is wonderschoon. En op de meeste plekken merk je helemaal niks van de vluchtelingencrisis.” Maar doordat toeristen wegblijven, zitten de Griekse hotel- en restauranteigenaren met de handen in het haar. Geen inkomsten, geen toekomst. De Grieken hebben het al moeilijk genoeg met de opvang van vluchtelingen en doen wat ze kunnen. Laten we het ze niet nog moeilijker maken door massaal weg te blijven, maar ga juist. En voel je niet schuldig dat je hier mag vakantie vieren.

Reden 2: Je kunt ook vluchtelingen helpen
Je kunt ook je steentje bijdragen, net als mijn vriendin. Bijvoorbeeld door ook een weekje vrijwiliigerswerk te doen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos. Maar ook op andere Alle hulp is welkom. En als je er toch bent, kun je er altijd nog een weekje vakantie aan vast plakken.

Reden 3: Je bent er zo en het is goedkoop
Je stapt het vliegtuig in en zo’n 3 tot 4 uur later sta je al op Griekse bodem. Een stuk sneller dan die autovakantie naar Frankrijk! Een stuk goedkoper ook. Het leven op Griekenland is niet duur. Voor zo’n 15 euro per persoon heb je een goede maaltijd inclusief drankjes. En dan eet je ook echt goed. De lekkerste fetakaas, souvlaki, moussaka, dolmades komen voor een prikkie voorbij.

Reden 4: Eilandhoppen
Mijn hart gaat sneller kloppen bij het idee alleen al: eilandhoppen. Vooral de Cycladen lenen zich hier super goed voor. Vlieg op Santorini (wat sowieso een droomeiland is) en ga daarna per boot van eiland naar eiland. Milos, Paros, Naxos… allemaal even mooi. Het leuke is dat je in (bijvoorbeeld) twee weken tijd steeds nieuwe eilanden ziet.

Reden 6: Azuurblauw
Wit en blauw met hier en daar een zweempje roze van de bougainvillea, dat zijn de kleuren van Griekenland. Het lijkt misschien alleen op sommige ansichtkaarten te bestaan, maar Griekenland ziet er op veel plekken echt zo picture perfect uit. Net als die witte koepelkerkjes met op de achtergrond de blauwe zee. Niks photoshop, gewoon Griekenland. Vooral op Santorini heb je het idee in een levende ansichtkaart te lopen. En in die ansichtkaart merk je niets van de crisissen waar Griekenland mee kampt. Lekker gaan dus, want wegblijven zorgt alleen maar voor een grotere crisis.

Chantal Visser
www.yourfuturepostcard.nl

1 Comment

 • Karen de Vries schreef:

  Dank voor je artikel Chantal, dat kan Griekenland wel gebruiken en zeker Lesbos, waar de straten leeg zijn bij gebrek aan toeristen. De lokale bevolking trekt het niet meer als ze weer een slechte zomer voor hun kiezen krijgen. En de negatieve pers helpt daar niet aan mee.
  Ik woon en werk al 30 jaar in Griekenland (6/7 maanden per jaar) en ken de bevolking goed. Ik spreek Grieks en ben inmiddels met een Grieks getrouwd. We wonen in Epidavros.
  Ik zou graag een paar punten aan je lijstje willen toevoegen.

  7- De Griekse gastvrijheid is legendarisch. Ga van de toeristische paden af en ontmoet de bevolking. Overal wordt je uitgenodigd en krijg je iets toegestopt. Het weinige wat men heeft, wordt met liefde gedeeld. Bij ons in de buurt is dat vaak een zak met sinaasappels, iets wat het seizoen geeft.
  8- Grieken zijn altijd nieuwsgierig naar vreemdelingen. Ze vragen je van alles en zijn geïnteresseerd in je verhaal. Maak eens een praatje met iemand. Voor je het weet, ben je vrienden voor het leven.
  9- De Griekse keuken is puur natuur. Je eet wat het seizoen geeft. Er komen geen pakjes en zakjes aan te pas. Alles is vers gemaakt. In ieder geval thuis en bij de restaurants in de dorpen die ik ken, daar staat de vrouw des huizes zelf in de keuken. (Waarschijnlijk niet in erg toeristische oorden, maar die ken ik zelf niet)
  10- Het land heeft veel verscheidenheid te bieden. Heel erg veel cultuur met prachtige mythische verhalen. Stranden en zee, bergen, uitgestrekte olijfgaarden, ongerepte natuur, grote steden met uitgaansmogelijkheden, kleine dorpjes… noem het maar op. De meeste mensen kennen alleen de Cycladen of Kreta. Maar ga eens naar de altijd groene Peloponnesos en ontdek het authentieke Griekenland in de boerendorpen met vriendelijke mensen en al die prachtige opgravingen.
  11- In Griekenland leeft oud naast nieuw. Onderweg zie je de geitenherders, de oude man op een ezel met een takkenbos voor de stenen buitenoven en tegelijkertijd kun je overal een auto huren, is er airconditioning en haal je geld uit de automaat.
  Kortom, ik hou van Griekenland en binnenkort blijf ik er voorgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *